Uppgift: Slagen med megafon – föll ihop och dog

Publicerad 2023-11-08

69-åringen slog i gatan och dog.

Men var det ett hatbrott?

En olyckshändelse?

För spänningarna i USA kring Gazakriget är det avgörande frågor.

Följ ämnen
Israel

69-årige Paul Kessler låg blödande på trottoaren vid sidan om en bensinmack. Samtidigt fortsatte demonstranter med sina slagord.

Polisen vädjade till folkmassan att backa, men en av dem skrek vidare i sin megafon.

Han stod då i blodpölen som uppstått där 69-åringen föll baklänges, skriver Newsweek.

Paul Kessler, 69, blev slagen med en megafon och föll ner på marken.

Kan vara hatbrott

Tumultet i korsningen på söndagen blev en stor nyhet i USA på måndagen då Paul Kessler dog av sina skador.

Polisen i Ventura County uppgav snabbt att de inte kan utesluta att det handlar om ett hatbrott.

Välbärgade Thousand Oaks nordväst om Los Angeles ligger inbäddad bland berg, öppna fält och, som stadens namn antyder, uppåt 60 000 ekar.

Precis som på otaliga andra platser runt om i världen har demonstrationer kring konflikten skakat lugnet i staden.

Under söndagseftermiddagen anordnade pro-palestinska grupper en demonstration i Thousand Oaks för att protestera mot de israeliska bombningarna av Gaza – där minst 9 700 personer dödats sedan Hamas terrorattacker den 7 oktober, enligt den palestinska hälsomyndigheten.

Höll i israelisk flagga

Paul Kessler, 69, och hans jämnårige kamrat Jonathan Oswaks bestämde sig för att gå dit och ställa sig på andra sidan gatan med israeliska flaggor i en motdemonstration.

Helgen innan hade de uppsökt en tidigare pro-palestinsk demonstration.

– Vi har varit här. Vi har sett vad det handlar om. Vi kände att vi behövde dyka upp med folk och flaggor, säger Oswaks till The New York Times.

De var där vid 14-tiden på söndagen, en timme innan demonstrationen skulle börja.

Kessler stod i ett gathörn med en israelisk flagga.

Platsen fylldes snabbt av demonstranter.

Oswaks uppger att en pro-palestinsk aktivist som han kände igen från förra helgens demonstration klev fram och skrek slagord i örat på honom med en megafon.

”Svingade megafonen”

Sedan gick denne vidare mot Paul Kessler. Oswaks säger till The New York Times att han såg mannen svinga sin megafon mot Kessler, men att han inte kunde uppfatta om han träffade med tillhygget.

Kessler föll till marken, slog huvudet i trottoaren. Mindre än ett dygn senare var han död.

Otäcka bilder från platsen visar 69-åringen liggande i svåra plågor. En kvinnlig pro-palestinsk demonstrant försöker hjälpa honom.

Andra struntar fullständigt i det som hänt och fortsätter med slagorden.

Polischef Jim Fryhoff meddelade under en pressträff att en person är misstänkt – men inte gripen.

Vid en pressträff på tisdagskvällen svensk tid uppgav polischefen i Ventura County att man har identifierat en misstänkt i samband med dödsfallet, men att denne ännu inte är gripen.

Utredningen har komplicerats av ”motstridiga vittnesmål” om vad som ledde till att Kessler slog i trottoaren och dog. Obduktionen har visat att slaget i bakhuvudet vid fallet dödade 69-åringen.

Oklarheter i vittnesmålen

Man har också hittat mindre skador i ansiktet som skulle kunna tyda på att han fått ett slag innan han föll.

– Vad det var som exakt ledde till att han föll baklänges är inte helt klarlagt ännu, säger polischefen Jim Fryhoff enligt Los Angeles Times.

Han säger att den misstänkte är en 50-årig man som hittills har samarbetat med polisen och var en av dem som ringde larmnumret efter Kesslers fall.

Man utreder dödsfallet som ett dråp. Men polisen uppger att det inte är uteslutet att utredningen kommer fram till att ett brott inte har begåtts.

Blommor och ljus har lämnats på platsen där Kessler dog.

Men i Kalifornien, och över hela USA, har händelsen ytterligare skapat friktion mellan grupperna på olika sidor i konflikten.

Fördömer allt våld

– Faktum är en judisk man har dött. Och ännu en gång är den judiska församlingen uppskrämd, rädda för att uttrycka oss, för att vara oss själva, säger Noah Farks, som leder en judisk organisation i Los Angeles, till The New York Times.

Någon har lämnat blommor vid platsen där Kessler skadades.

Muslimska organisationer i Los Angeles fördömer allt våld på bägge sidor och uppmanar folk att inte ”sprida rykten som ytterligare spär på spänningarna som redan är på rekordhög nivå”.

Även Los Angeles borgmästare Karen Bass har uttalat sig om Paul Kesslers död och säger att man tar avstånd från allt våld och antisemitism.

– Detta dödsfall är ett hårt slag mot vår region under en tid när spänningarna ökar över hela världen. Vi måste dubblera våra ansträngningar för att se till att våld och hat får konsekvenser. Los Angeles vägrar att hysa detta hat, säger hon.