Teorin om dubbelskjutningen: Intern uppgörelse i Husbys hyenor

Publicerad 2023-06-28

Mitt på eftermiddagen avlossades ett stort antal skott i Husby och två män skadades.

Enligt Aftonbladets uppgifter är en av polisens teorier att skjutningen handlar om en intern uppgörelse inom det kriminella nätverket Husbys hyenor.

Polisens tekniker på platsen.

Klockan hade precis slagit halv fem då en eller flera gärningsmän på elsparkcykel avlossade ett stort antal skott på en gata i Husby.

En man i 25-årsåldern och en i 35-årsåldern träffades av skotten, en av dem av ett stort antal kulor, och deras skador beskrivs som allvarliga.

Ambulanshelikopter på plats i Husby.

Två män som enligt Aftonbladets uppgifter båda kopplas till det kriminella nätverket Husbys hyenor greps efter skjutningen och vapen beslagtogs. Men de två männen är nu släppta.

– Ingen är just nu frihetsberövad i ärendet, säger Anders Bryngelsson på Stockholmspolisen.

Enligt Aftonbladets uppgifter är även de båda skjutna männen kopplade till kriminella nätverk. En av dem är tydligt kopplad till just Husbys hyenor.

Enligt samma uppgifter tros skjutningen vara en del i en intern konflikt mellan den yngre och äldre falangen inom det kriminella nätverket.

– Det finns flera teorier men det är den mest troliga i nuläget, säger en uppgiftslämnare.

Bild på de unga männen som kallar sig ”Husbys hyenor”.

I Aftonbladets stora granskning av Stockholms kriminella nätverk framgår det att Husbys hyenor, eller Husbynätverket, ägnar sig främst åt narkotikahandel i norra Järva men också utanför området. Individerna i nätverket har ett stort våldskapital och kopplas till flera skjutningar och mord.

Ett tiotal personer misstänks ingå i ledarskiktet där en 24-årig man pekas ut som en av de verkliga ledarna.

Hur stor ”svans” de har är oklart. Husby hyenor marknadsför sig mycket i sociala medier och genom musik, vilket kan vara en faktor i att man framgångsrikt lockat till sig yngre medlemmar.

De har länge legat i krig med det kriminella nätverket Shottaz men ska nu även ha problem med interna stridigheter.

Hittills i år har 155 skjutningar inträffat i Sverige. 20 har avlidit och 47 personer skadats.

Följ ämnen i artikeln