Soliana hittades död under en balkong: ”Vi kanske aldrig får svar”

Uppdaterad 2023-07-05 | Publicerad 2023-07-02

Soliana hittades under en balkong på årets första dag.

Men hoppet börjar sina om att någon kommer att kunna åtalas för hennes död.

– Min klient är bestört. Hon vet att hennes dotter aldrig skulle hoppat självmant, säger Solianas familjs målsägandebiträde.

Åtta kvinnor har dött sedan årets början där polisen misstänker att de kan ha mördats av en man de haft en relation med.

En av dem är 21-åriga Soliana.

2022 hade precis blivit 2023 när 21-åriga Soliana ringde sin mamma Lemlem.

Hon var upprörd och sa till sin mamma: ”Mamma, han är inte bra för mig. Han är elak mot mig.”

Soliana blev 21 år gammal.

Sedan bröts samtalet och när Lemlem försökte ringa igen gick inga signaler fram.

Samma natt fick Solianas familj dödsbeskedet – hon hade hittats under en balkong i Jakobsberg och hennes liv gick inte att rädda.

Hennes pojkvän greps samma kväll och satt under flera veckor häktad misstänkt för att ha mördat Soliana.

Men så släpptes han.

Advokat Mark Safaryan.

– Just balkongfall är ju erkänt svårutredda. Vi har fått en del av utredningen presenterad för oss och vi förstår att åklagaren och polisen inte har ett lätt jobb. Vår bedömning är att åtal troligtvis inte kommer att kunna väckas, säger familjens målsägandebiträde Mark Safaryan.

Samtidigt som han säger att både han och hans klienter förstår problemen i utredningen så är känslan frustration.

– Alla som stod Soliana nära är övertygade om att hon aldrig skulle ta sitt liv. Hon var levnadsglad och djupt religiös, självmord går emot hennes tro. Att kanske aldrig få rättvisa för henne är svårt för familjen att acceptera, säger Mark Safaryan.

Natten som Soliana dog var hon med sin pojkvän, en man några år äldre än hon själv. Vittnen hörde och såg hur de bråkade på kvällen, något som även telefonsamtalet till Lemlem styrker.

Vittnen ska även ha sett båda gå in och ut från balkongen på femte våningen.

Boende i området hörde även Solianas hjärtskärande skrik när hon föll. Men ingen såg sekunderna då hennes kropp lämnade balkongen och ingen teknisk bevisning har hittills kunnat ge svar på exakt vad som hände.

29-åringen misstänks ha kastat eller knuffat sin flickvän från balkongen på femte våningen.

Annika Norée, docent i straffrätt, har forskat om hedersrelaterade brott mot barn och då gått igenom tolv fall från 2004 och framåt där unga flickor fallit från balkonger. Med ett undantag har förundersökningarna lagts ner i brist på bevis.

– Själva tanken med balkongfall är ju att man vill få det till att någon hoppat frivilligt, att det är en olycka eller ett självmord, säger hon.

De flesta så kallade ”balkongmord” förekommer i en hederskontext, att unga kvinnor tvingas att hoppa eller kastas ut för att ”rädda” familjens heder.

Men det finns även fall där det inte handlar om heder alls utan där balkongen används som ett försök att maskera brott.

Aftonbladet har i flera artiklar berättat om Sofia som kastades från en balkong av sin make.

Hon överlevde mot alla odds fallet på 13 meter men har fått allvarliga men som hon får leva med. Efter flera rättsliga turer, där fallet till slut hamnade i Högsta domstolen, kunde det till slut bevisas att hon inte hoppat frivilligt och maken dömdes för försök till mord.

– Men vad gäller Soliana kommer vi aldrig kunna höra hennes sida av saken. Min klient har inte helt gett upp hoppet om att något ska framkomma som kan ge henne ett avslut men som läget är nu bedömer vi det som osannolikt att åtal kommer kunna väckas, säger Mark Safaryan.

Soliana är en av åtta kvinnor som misstänks ha mördats sedan årets början. Sedan Aftonbladet i vår granskning Dödade kvinnor började räkna alla kvinnor som sedan år 2000 dödats av en man de en gång älskade har i 351 kvinnor dött.

Just nu pågår förundersökningar gällande mord inom nära relation i dessa ärenden:

  • 1 januari 2023:
    Bara en kort stund efter att 2022 övergått till 2023 förklarades Soliana, 21 år, död. Hon hade då hittats nedanför en balkong i Jakobsberg.
    Hennes pojkvän häktades misstänkt för mord men släpptes senare. Utredningen pågår fortfarande men det är oklart om något åtal någonsin kommer kunna väckas.
  • 15 januari 2023:
    Det var den 15 januari som en kvinna hittades död i en bostad i västra Sverige. Till en början såg ingenting misstänkt ut men efter att en rättsläkare tittat på fallet uppstod misstanke om brott.
    Enligt Aftonbladets uppgifter greps och anhölls nyligen kvinnans respektive men han släpptes senare. Utredningen pågår fortfarande.
Joullnar, 43, tillsammans med sin dotter Sara.
  • 20 mars 2023:
    En död kvinna hittades i ett skogsområde i Jönköping. Det visade sig vara försvunna Joullnar, 43 år gammal. Hon hade lämnat sitt hem i Göteborg den 24 februari och sedan inte setts till igen. En man greps misstänkt för mord och sitter fortfarande häktad.
  • 22 mars 2023:
    I en lägenhet i Örebro hittades en död kvinna. Då omständigheterna kring hennes död bedömdes som oklara inleddes en förundersökning gällande mord. En man i 35-årsåldern som hade en relation med kvinnan greps skäligen misstänkt för mord men släpptes sedan.
    Utredningen pågår fortfarande.

• 13 april 2023:

En kvinna hittas död i ett parkeringshus i Malmö. Hon hade utsatts för knivvåld. En man i 35-årsåldern som hon hade en relation med sitter sedan dess häktad misstänkt för mord.

Saga blev 20 år gammal.
  • 29 april 2023:
    Saga var 20 år och gravid när hon hittades död i en lägenhet i Örebro. En man som Saga hade en relation med är sedan dess häktad.
    ”Saga var 20 år och längtade efter att bli mamma till sin pojke som väntade i magen. Hon var så lycklig” skriver en anhörig till Saga.
Polisen på plats i Nacka.
  • 18 maj 2023:
    En kraftigt berusad man greps när han med en kniv attackerade bilar i Nacka. I en bostad dit mannen hade koppling hittades sedan en död kvinna som han hade någon form av relation med. Mannen är häktad misstänkt för mord.
  • 18 maj 2023:
    Vid lunchtid larmar en man i Åmål 112 och säger att han hittat sin sambo död. Han grips och häktas misstänkt för mord. Han är nu frisläppt men misstankarna om mord kvarstår.
Länk till samlingssidan

Följ ämnen i artikeln