Kriminella sände live – följdes av tusentals

Polisen: ”Riskerar att spä på konflikten ytterligare”

Publicerad 2023-10-16

Flera personer från det kriminella nätverket kring Rawa Majid sände under söndagskvällen ut ett slags ”presskonferens”.

Tiotusentals människor följde sändningen på Instagram.

– Det riskerar att spä på konflikten ytterligare, säger Max Åkerwall, biträdande chef i polisområde Stockholm syd.

Våldsvågen fortsätter med nya dåd nästan dagligen. Utöver mord, brand- och bombattentat pågår också ett informationskrig mellan två olika sidor av de kriminella grupperingar som tros ligga bakom en majoritet av alla våldsdåd.

På sociala medier sprider de sina budskap och försöker ta kontroll över berättelsen kring våldet. Under söndagskvällen eskalerade även informationskriget.

Tiotusentals människor följde när delar av Rawa Majids – Kurdiska rävens – inre krets sände live på Instagram. I sändningen nämndes flera av den senaste tidens brutala mord och andra händelser kopplade till våldsvågen.

”Finns en risk för att det ökar på spänningarna”

Söndagens sändning följdes även av polisen som nu arbetar med materialet.

– Vi kan bekräfta att vi har sett den och tagit del utav den. Underrättelseverksamheten hos oss tittar på den och gör bedömanden, säger Max Åkerwall, biträdande chef i polisområde Stockholm syd.

Att kriminella nätverk sänder live är till viss del ett nytt fenomen, enligt polisen. Men att visa upp olika symboler och uttrycka hot har gjorts på flera andra sätt tidigare.

– Att inför öppen ridå med väldigt många möjliga uppkopplingar som kan följa det, det är delvis ett nytt sätt, säger Max Åkerwall och fortsätter:

– Men det liknar viss glorifiering vi har sett inom musikindustrin. Man har använt lite samma delar, smugit in olika dolda eller väldigt tydliga budskap.

Han menar att det är en naturlig utveckling som är oroande, då kriminella öppet kan hota olika aktörer. Något som även kan komma att spä på konflikten.

– Det finns en risk för att det ökar på spänningarna i miljön, säger Max Åkerwall.

Rawa Majid, också känd som Kurdiska räven.

Kommenterade dödsrykten

Sändningen på Instagram varade omkring 40 minuter, de refererade till aktuella brottsfall och även musik som spelades under de två sändningarna kunde kopplas till aktuella våldsdåd.

En man som pekats ut som Rawa Majids högra hand deltog i sändningen. Under de senaste dagarna har rykten om hans död spridits i sociala medier och även svenska UD har nått av uppgifterna om en svensk medborgares död i utlandet.

Till Aftonbladet sa de tidigare i veckan att de inte kan bekräfta att en svensk medborgare dött men att uppgifterna om att så kan vara fallet har nått svenska myndigheter.

Under livesändningen kommenterade den utpekade gängtoppen dessa rykten och hotade det rivaliserande gänget som han påstår har spridit uppgifterna.

Följ ämnen i artikeln