Jomshof (SD) om fritagningen: Beväpning av vakter måste diskuteras

Publicerad 2023-04-14

Efter dagens fritagning från Kriminalvården anser SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshof att regeringen måste diskutera alternativet att beväpna Kriminalvården.

– Vi måste hantera det. För det är helt orimligt att den här sortens fritagningar sker, säger Jomshof, till TT.

En 17-årig dömd mördare fritogs under torsdagsförmiddagen från Kriminalvården i Södertälje när han var på väg till tandläkaren.

Med sig hade han tre transportörer från Kriminalvården.

Nu reagerar politikerna på händelsen.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) beskriver händelsen som ”utomordentligt” allvarligt, liksom att det är den andra fritagningen som sker på kort tid.

– En gång är allvarligt nog, två gånger på kort tid ger verkligen anledning att gå till botten med frågor som reses, säger han under en pressträff.

Han uppger att omständigheterna i de olika fallen vid en första anblick ter sig olika, men att justitiedepartementet ändå reagerar kraftigt.

– Vi kommer att se till att vi följer upp detta mycket noggrant med Kriminalvården.

Även statsminister Ulf Kristersson (M) kallar fritagningen för ”oerhört upprörande”.

– Jag tycker att det är skandalöst att en person som kan ha berövat en annan människas liv helt enkelt kan marschera iväg med hjälp av beväpnade kompisar, säger Kristersson, enligt SVT.

Öppnar för diskussion om beväpning

SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshof är helt övertygad om att regeringen kommer att agera efter det som hänt.

– Vi måste hantera det. För det är helt orimligt att den här sortens fritagningar sker, säger Jomshof, till TT.

– Det är klart att vi måste se över alla rutiner. Är det rimligt att personalen som sköter transporterna är obeväpnad?

Han anser att frågan om beväpning måste diskuteras.

Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet, beskriver också att han är ororad över situationen och kopplar dagens fritagning till Kriminalvårdens utmaningar i stort: till den höga beläggningsgraden, kommande straffskräpningar och det ansträngda läget för personalen.

– Allt det här leder till en säkerhetssituation som är allvarlig. Det är en varningssignal som måste tas på allvar. Vi kan inte ha tolerans för sånt här, jag uppmanar Gunnar Strömmer att redan i dag ompröva de planeringsförutsättningar som han presenterade i dag, säger Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet