Ryske Maksim ville inte kriga – flydde i sin helikopter

Publicerad 2023-09-06

Ryske helikopterpiloten Maksim ville inte delta i kriget längre.

Han satte sig i sin Mi-8-helikopter, flög över gränsen och landade i Ukraina.

– Här finns varken fascister eller nazister, säger han.

Den ukrainska militära underrättelsetjänsten GUR publicerade i söndags en film som bland annat handlar om den ryske helikopterpiloten Maksim Kuzminov, 28. Han flydde till Ukraina på ett minst sagt ovanligt sätt.

Den 9 augusti landade Kuzminov, som normalt sett är stationerad vid det militära flygfältet Tjernigovka nära Stilla Havet, med sin Mi-8-helikopter utanför ukrainska Charkov. Egentligen var han på väg mellan två ryska flygbaser med reservdelar till stridsflygplan av typerna Su-27 och Su-30, men avvek längs rutten och passerade gränsen till Ukraina.

Kapten Maksim Kuzminov, 28, flydde med sin helikopter till Ukraina.

– Jag förstod att jag befann mig nära gränsen. Då fattade jag mitt slutgiltiga beslut. Jag korsade gränsen på låg höjd och under radiotystnad, säger Maksim Kuzminov i videon som citeras av tidningen Meduza.

Vid landningen ”tog två andra besättningsmän beslutet att inte ge sig tillfånga och dog därför direkt efter landningen”, heter det lakoniskt i ukrainska underrättelsetjänstens video.

Besättningsmännen kände inte till Kuzminovs planer i förväg. När de passerade gränsen försökte han lugna dem. Men besättningsmännen lyssnade inte på hans försäkran om att de skulle tas emot väl i Ukraina, berättade Kuzminov vid en presskonferens i Kiev i går tisdag:

– De sprang från helikoptern mot gränsen. Deras vidare öde känner jag inte till, men det är möjligt att de likviderades, säger Kuzminov enligt BBC.

Den ryska helikoptern innehöll ”hemlig teknisk utrustning”, enligt den ukrainska militära underrättelsetjänsten GUR.

Kuzminovs familj ska ha tagit sig från Ryssland till Ukraina en tid före flykten. Piloten ska också ha varit i kontakt med den ukrainska militära underrättelsetjänsten före gränspassagen:

– Jag tog kontakt med GUR och förklarade min situation. De lovade att garantera min säkerhet, nya dokument och pengar. Vi diskuterade alla detaljer och sedan började jag planera min flygning, säger Kuzminov i videon.

I videon riktar den ryske helikopterkaptenen kritik mot kriget:

– Jag skäms över det som pågår. Mord, tårar, blod. Helt enkelt människor som mördar varandra. Det som pågår är ett folkmord på det ukrainska folket, och på det ryska folket. Anledningen till mitt agerande var att jag inte ville delta i dessa brottsliga handlingar, säger Maksim Kuzminov, som också uppmanar sina ryska soldatkollegor att fly.

– På så sätt kommer ni att öppna er för denna världens skönhet. Och kom ihåg: det är mycket ni inte vet. Ni har inte sett hur andra folk lever, säger Kuzminov.

Den ryska Mi-8-helikoptern landade i Charkov-trakten den 9 augusti.

Följ ämnen i artikeln