Sopåkarna säger upp sig – i massor

Uppdaterad 2017-07-13 | Publicerad 2017-07-12

Alla Reno Nordens strejkande sopåkare har sagt upp sig.

Och nu strejkar kollegorna på Stockholms andra renhållningsföretag – så att staden står helt utan sophämtning.

– Det kommer att ta minst månader att komma i kapp, säger sopåkarnas talesperson Joaquin Ansoleaga Suarez, 43.

I går sa Reno Nordens anställda nej till erbjudandet om oförändrad lön. I morse samlades ett 70-tal av företagets sophämtare i Älvsjö för att gemensamt säga upp sig.

– Alla strejkande har sagt upp sig nu. Vi har tackat för oss, skakat hand och lämnat in våra avskedsbrev, säger sopåkarnas talesperson Joaquin Ansoleaga Suarez, 43. Han är en av de fem Reno Norden-anställda som representerat sophämtarna i förhandlingen med företaget under den olagliga strejken.

– Reno Nordens lönestrategi är att ge våra pengar till aktieägarna och inte till vi som jobbar här. Så de vill förstöra framtiden för 50–70 familjer bara för att de vill tjäna pengar och ta det utomlands. Och det går vi inte med på.

Jan Spanedal som är fackklubbsordförande för Transport på Reno Norden bekräftar att minst 65 sophämtare på företaget sagt upp sig.

”Håller ihop”

Reno Nordens anställda fick sällskap i Älvsjö av ett 40-tal sopåkare från Stockholms andra sophämtningsföretag, Liselotte Lööf. I kväll kommer även de att gå i strejk – så att Stockholm står helt utan sophämtning. Dessa uppgifter har inte bekräftats av renhållningsbolaget Liselotte Lööf.

– Vi hämtar knappt några sopor i dag. Men klockan 22 i kväll när vi inte har fullföljt vårt jobb i dag, då går vi officiellt i strejk, säger Lorant Alföldi, 39, en av talespersonerna för Liselott Lööfs sopåkare.

Beslutet att gå i strejk kom genom en röstning efter att Liselotte Lööfs sopåkare på morgonen stöttat Reno Norden-kollegorna.

– Vi stöttar ju killarna på Reno. Vi är ju ett och samma kollektiv. Detta påverkar ju alla, säger han.

Den 1 oktober inleder Stockholm Vatten och Avfall ett nytt avtal vad gäller sophämtning. Då kommer Liselotte Lööf att bytas ut mot företaget Suez i ansvaret att sköta stadens sophämtning tillsammans med Reno Norden. Då tror Lorant att han och kollegorna också kommer att stå utan jobb eftersom de inte heller vill acceptera Reno Nordens förhållanden. Därför kommer de att strejka – tills någonting förändras.

– Om vi alla går i strejk så kommer sopberget att växa, inte bara på Renos områden utan också på våra områden. Och då kommer ju allmänheten och politikerna undra vad fasen som händer. Då blir det mer press på Stockholm Vatten och Avfall att lösa situationen, säger Lorant.

”Jobbar utan lunch”

När de anställda i Reno Norden inte gick med på en lönesänkning erbjöd företaget en oförändrad genomsnittlig lön på 35 000 kronor – mot att höja arbetsbelastningen. Enligt Reno Norden handlar det om en ökning från 29,5 till 34,5 timmar i veckan. Joaquin Ansoleaga Suarez menar att Stockholms sopåkare redan jobbar mer än så.

– Det är ingen som jobbar de timmar som de säger, menar han.

– Det är effektivt arbete – vi tar inga luncher. Vi tar en kaffe och har en macka eller bananer eller någonting som vi käkar i bilen. Räknar man ut det där så jobbar vi 33 timmar i veckan och om vi skulle ha tagit lunch snackar vi 37–38 timmar i veckan. De får det att låta som att vi är lyxåkare och det är vi verkligen inte.

Han tror även att siffrorna som Reno Norden gått ut med är fel.

– Visst, 35 000 kronor är en bra lön, även om jag tror att det snarare handlar om 34 000 kronor. Men hur mycket ska man behöva knega för den lönen?

– Du ska kunna jobba tills du är 65, du ska inte behöva vara sjukskriven i fem veckor per år bara för att arbetsgivarna vill ge en mer att göra.

Fick nytt jobb direkt

Joaquin har jobbat som sophämtare i Stockholm 20 år - men nu är han redo att sluta.

– Jag har sökt fyra jobb och fått alla fyra. Ett åkeri jag pratat med sa att han behövde 20 gubbar så jag tar dem med mig, säger han.

– Jag sticker dit direkt, byter kläder och sätter mig i en annan bil, det är inga problem och de flesta kommer nog att göra det.

Rapporter om överfulla soprum kommer redan från flera håll i Stockholm. Joaquin tror inte att situationen kommer att förbättras på ett bra tag.

– Skulle det här ha varit andra veckan i september så skulle det redan ha varit kört. Om vi skulle komma tillbaka nu så skulle det ta minst två månader att komma ikapp. Det är ingen lek det här, säger han.

– Stockholms stad har satt upp typ 50 containrar. Varje container tar kanske in 8–10 ton. Var och en av oss kör in 10–12 ton per bil och vi är 35 bilar, så soprummen är överfulla och restaurangerna ringer till oss och säger ”ni måste komma”.

”De vet ingenting”

Nu försvinner han och många av hans erfarna kollegor helt från branschen – vilket kan skapa ytterligare problem för Stockholm Vatten och Avfall som är ansvariga för huvudstadens sophantering.

– Bara i mitt fall kan ju 20 personer byta bransch – 20 personer som visste precis hur man skulle göra för att vara så effektiv som möjligt. Nu måste de träna upp några andra, säger Joaquin.

– De har tagit in bemanningsföretag som inte kan ett skit om det här. De har inga koder, de vet inte hur man jobbar, de vet ingenting.

Joaquin, kollegan Lorant Alfödi och de andra sopåkarna är noga med att understryka att de vill arbeta.

– Vi vill ju jobba, vi vill ju hämta soporna, vi vill ju inte sätta Stockholms invånare i smeten. Men vi kan helt enkelt inte gå med på dessa slavliknande förhållandena. Därför har vi ju varit tvungna att ta den här aktionen nu, säger Lorant Alfödi.

Startade med nyckelinventering

Det var en inventering av nycklarna till Stockholms soprum som startade konflikten.

– Vi har ju en sjuhelsikes massa nycklar till olika portar och dörrar – säkert ett hundratal nycklar per bil, som ägs av kunderna. Vi har aldrig motsatt oss att lämna ifrån dessa nycklar, suttit och gömt nycklar eller låst in nycklar. Det vi inte har velat dela med oss av är kunskapen kring dessa nycklar, säger Lorant.

– Den kunskapen har jag lärt mig av min kollega, som lärde sig av sin kollega före mig. Och jag behöver inte lämna ut den informationen, säger Lorant.

– Vi vill inte lämna ifrån oss kunskap som gör att vi kan bli ersatta av billig personal.

Aftonbladet söker representanter för Reno Norden och Liselott Lööf för en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges riktiga
skräpkust