RÅ vill att friad man fälls för våldtäkt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Riksåklagaren har ansökt om resning till men för en person som frikänts för våldtäkt mot barn 2011. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Riksåklagaren har ansökt om resning till men för en person som frikänts för våldtäkt mot barn 2011. Arkivbild.

Riksåklagaren (RÅ) har ansökt om resning till men för en person som frikänts för våldtäkt mot barn 2011. Ansökan grundar sig i ny bevisning, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Den tilltalade åtalades sommaren 2010 för våldtäkt mot barn och dömdes under hösten till fängelse i två år och fyra månader. I mars året därpå ändrade Svea hovrätt tingsrättens dom och ogillade åtalet om våldtäkt mot barn.

I maj förra året inkom åklagaren som handlagt ärendet till RÅ med information om att det på polisens begäran gjorts en ny analys av ett arkiverat dna-prov.

"Denna gav stöd för att målsägandens dna fanns på material som säkrades 2010", säger Lisbeth Johansson, överåklagare för handläggning av resningsärenden, enligt pressmeddelandet.

RÅ beslutade den 3 juli 2019 att förundersökningen mot den tilltalade skulle återupptas. Förundersökningen har nu genomförts och med anledning av vad som framkommit i den nya utredningen har RÅ ansökt om resning till nackdel för den i hovrätten frikände personen.

Publicerad:

LÄS VIDARE