Foto: Dyatlov Foundation

Ny utredning av Dyatlovfallet klar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nio svårt sargade kroppar. Ingen förklaring.

”Dyatlovfallet” är ett av världens mytomspunna olösta fall.
En ny utredning av fallet öppnades av Ryssland 2019, i dagarna presenterades resultatet.
Vad hände den där iskalla natten i Uralbergen 2 februari 1959?

Foto: Dyatlov Foundation

I 60 år har det spekulerats om vad som egentligen hände den där natten 1959 vid berget Cholat Siachl, när en skidexpedition på nio personer gick en våldsam död till mötes.

Flera böcker och filmer bygger på fallet, konspirationsteorierna flödar.

Offren, en grupp studenter och expeditionsledare Igor Dyatlov, hittades döda ute i snön efter en iskall natt med kraftigt snöfall.
Tanken var att de på skidor skulle ta sig över Uralbergens norra delar och nå orten Otorten. Men med tio kilometer kvar till destinationen gick något mycket fel. Ingen av expeditionens medlemmar överlevde för att berätta vad.

Mystiska skador

Liken uppvisade fruktansvärda skador: Två av dem hade krossade revben, en hade krossad skalle, en saknade ögon, en kvinna saknade tunga – men de uppvisade inga blåmärken eller andra tecken på att ha gjort motstånd mot det våld de verkade ha utsatts för.

Foto: Dyatlov Foundation
När filmrullarna från tältet framkallades kunde man studera den sista bilden på gruppen i livet. Av bilden att döma var de vid god vigör och enligt tidens nivå väl utrustade när de bara hade timmar kvar att leva.

Efterföljande utredning visade att gruppen, någon gång under natten, rivit upp sina tält inifrån och hastigt gett sig iväg ut i skogen – utan skor och iklädda minimalt med kläder. Detta trots att det snöade kraftigt och det var mycket kallt, neråt minus 45 grader.
Utredningen kom fram till att gruppen lämnat sina tält eftersom de träffats av ett snöskred. Man kunde däremot inte hitta någon rimlig förklaring till skadorna, och slutsatsen blev att de dött av en ”en framtvingad okänd kraft”.

Mysteriet kvarstår

År 2019 öppnade åklagarmyndigheten Sverlovsk i Ryssland upp fallet igen. I dagarna presenterades resultatet av den nya utredningen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den visar att expeditionen mycket riktigt tvingats ur sina tält på natten av snöskredet. De har sen, på grund av dålig sikt, inte hittat tillbaka till tälten och därför frusit ihjäl.

De omfattande skadorna på kropparna förklaras med att vilda djur gett sig på dem. En förklaring som, enligt vissa, inte håller.
Kanske förblir det fruktansvärda som hände den där snökalla natten långt upp i ryska bergen ett mysterium?

Foto: Dyatlov Foundation
Tre av skidåkarna dagarna innan de mötte döden på berget.
Publicerad:

LÄS VIDARE