Misstänkta spionen försökte ta sig in i vaccinindustrin och polisledningen

Publicerad 2021-12-23

41-åringen sitter häktad för att ha spionerat åt främmande makt i tio års tid.

Aftonbladet kan nu berätta att han i våras försökte ta sig in ett svenskt bolag som arbetar med utvecklingen av covid-vaccin – och när han fick nobben så försökte han bli polischef.

– Det är ett extremt känsligt ärende, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

41-åringen har suttit häktad i tre månader och omhäktades nyligen i Stockholms tingsrätt, misstänkta för grovt spioneri.

– Jag vill inte säga någonting tyvärr, det är locket på, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Mannen misstänks, tillsammans med sin yngre bror, ha spionerat för främmande makt i tio års tid. Under den här perioden har han jobbat i centrala roller i både Säkerhetspolisens ledningsstab och på militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must:s, känsligaste avdelningar.

Sökte flera jobb

Aftonbladet kan nu berätta att 41-åringen under våren – innan Säpo slog till i en gryningsräd – sökte jobb och kallades till intervju på ett stort företag som arbetar med utveckling av covid-vaccin.

Det framgår av 41-åringens mejl som han skickat till och från sin arbetsplats på en statlig myndighet.

Bolagen i den så kallade ”Life Science”-branschen som utvecklar covid-vaccin har varit hårt ansatta av industrispionage vilket också Säkerhetspolisen larmat om.

Den misstänkta spionen försökte få ett jobb som säkerhetschef inom vaccinindustrin.

I Säpos årsbok, där man särskilt pekar ut Ryssland, Kina och Iran, för spioneri i Sverige, skriver man:

”Pandemin har bland annat inneburit att Säkerhetspolisen behöver inrikta sin verksamhet mot helt nya sektorer som kan vara av intresse för främmande makt, till exempel sjukvård och biomedicin.”

Det aktuella bolaget där 41-åringen sökte en tjänst som säkerhetschef heter Cytiva och har vuxit kraftigt under cooronapandemin. I annonsen skriver bolaget att den aktuella tjänsten, som nu innehas av en annan person, innebär ett ”komplext uppdrag med många intressenter som är beroende av ditt stöd”. Dessutom betonades att tjänsten innebar säkerhetsansvar över en anläggning som hanterar en stor mängd farliga ämnen.

Vill inte svara

Cytiva har inte velat svara på några frågor om huruvida man samarbetar med Säkerhetspolisen.

– Jag vill nog prata med vår kommunikatör innan jag fortsätter det här, säger anläggningschefen som ansvarade för intervjun med 41-åringen.

Cytivas kommunikatör upprepar i sin tur frasen ”vi har ingen kommentar”.

När det inte blev något med tjänsten på Cytiva sökte 41-åringen i stället en central chefsroll inom polismyndigheten, som kanslichef på en av polisregionerna.

Den misstänkta spionen har tidigare arbetat på Säkerhetspolisen.

”Två omgångar på Säpo”

I ansökningen från i somras skriver 41-åringen att han är intitiativtagande och resultatinriktad, samt att han har ”stark förankring i det operativa arbetet” från rättsvårdande myndigheter där han uppger att han ”jobbat i fält med underrättelsearbete, varit förhörsledare, arbetat med tvångsmedel, med mera”.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om 41-åringens beskrivningar av sig själv när han sökt jobb inom myndighetsvärlden, och även denna gång bifogade han ett cv där hans tidigare tjänster på Säkerhetspolisen och Must framgår och beskrivs.

”Jag har jobbat i två omgångar på Säpo. Båda gångerna med brottsförebyggande och underrättelserelaterat arbete med särskilt fokus på kontraspionage”, skriver han.

När det gäller tjänsten som polischef gick 41-åringen inte vidare till intervju.

– Han hade inte den ledarskapserfarenhet som vi kräver för den nivån, säger chefsrekryteraren på polisen.

En knapp månad efter beskedet från polisens personalavdelning greps 41-åringen misstänkt för spioneri.

John Granlund & Jamshid Jamshidi