Smittan ökar i landet – är inte längre på låg nivå

Oro i Stockholm inför höstterminen: Kan fortsätta öka

Uppdaterad 2021-08-07 | Publicerad 2021-08-06

Smittspridningen i landet ökar och är inte längre på en låg nivå.

I Stockholm där smittan ökar för sjätte veckan i rad har antalet covidpatienter på sjukhusen också börjat öka.

– Folk har återgått till det vanliga livet och glömt att vi har en pandemi, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i stora delar av landet. Under förra veckan rapporterades 3 451 bekräftade fall av covid-19 i Sverige – en ökning med 30 procent jämfört med veckan innan.

Den senaste tvåveckorsperioden var den så kallade incidensen 59 fall per 100 000 invånare, enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport.

Det här innebär att smittspridningen i landet inte längre är på låga nivåer. Enligt Folkhälsomyndigheten är det ökat resande och trängsel på semesterorter och nöjesställen som är de främsta smitthärdarna.

– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige, kommenterar Anders Tegnell, statsepidemiolog i ett pressmeddelande.

– Vi har också fått rapporter om trängsel på flera semesterorter i Sverige, bland annat på Gotland, men även på dansställen i till exempel Stockholm.

Han fortsätter:

– Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd.

Många svenskar har valt att ”hemestra” hemma i Sverige, vilket märks på flera håll. Här en full uteservering på Gotland.

Unga som smittas

I de allra flesta fall, 76 procent, är det personer under 40 år som smittats.

Värst drabbat av regionerna är Stockholm. EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har höjt risknivån för regionen som nu lyser rött på Europakartan. De senaste 14 dagarna har regionen registrerat 100 nya fall per 100 000 invånare. Andelen positiva tester är nio procent.

Smittan fortsätter att öka för sjätte veckan i rad, enligt regionens lägesrapport.

– Det började från låga nivåer med 300 fall per vecka och det går stadigt uppåt. Förra veckan hade vi 1 245 fall och den här veckan är vi redan uppe i 1 500 fall, säger Jenny Stenkvist, biträdande smittskyddsläkare i regionen.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

Glömmer avstånd på dansgolv

Det är framför allt unga mellan 18 och 29 år som smittas. En del har smittats utomlands, men de flesta i Sverige.

– Vi har intrycket att man träffas många i grupp eller går på fester och man glömmer att hålla avstånd på dansgolv och restauranger, säger Jenny Stenkvist.

Antalet sjukhusvårdade har också börjat öka. Mellan vecka 29 och vecka 30 gick antalet inlagda på sjukhus från 34 till 47 personer, en ökning med nästan 40 procent.

Jämfört med i våras är det låga tal, men tendensen är oroande, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus. För många har återgått till att leva som innan pandemin, menar han.

– Man har återgått mycket till det vanliga livet, man håller inte avstånd och man har fysisk kontakt, Det ser man ju när man ute i Stockholm i city. Folk har återgått till ett normalläge.

Han säger att de allra flesta som vårdas på sjukhus i länet nu är ovaccinerade och vädjar till alla att ta både första och andra dosen.

”Väntade för länge”

När höstterminen drar igång och många stockholmare återgår till jobb och skola finns det en risk att smittan fortsätter att öka menar både Johan Styrud och Jenny Stenkvist.

– Har vi ökade kontakter nu till hösten kan det absolut fortsätta öka. När vi nu är på väg att träffas mer till hösten igen är rådet att fortsätta jobba hemifrån om man kan, säger Jenny Stenkvist.

Johan Styrud hoppas att smitto-trenden bryts i tid, jämfört med förra hösten då skärpta restriktioner och råd enligt honom sattes in för sent. Om ökningen av sjukhusfall i Stockholm håller i sig kan stockholmarna se sitt sociala liv begränsas igen, tror överläkaren.

– Kommer vi upp i tresiffriga tal kommer vi nog att tvingas sätta in tråkiga restriktioner igen som ingen vill ha, som att vi inte får gå på konserter, träffas på sportarenor eller i kyrkor.

Tror du att det här är början på en fjärde våg?

– Det är svårt att veta men det här kan vara början på en fjärde våg, det ska man inte glömma bort. Då hoppas jag att den inte blir så alarmerade med tanke på att många har hunnit bli vaccinerade, säger Johan Styrud.

I nuläget planerar Region Stockholm inte för några skärpta råd eller restriktioner, utan vädjar till folk att ta ansvar för att följa de som finns. Som att hålla avstånd, akta sig för trängsel och stanna hemma om man är sjuk. Och att man vaccinerar sig.

– Det finns bra rekommendationer och råd nu. Vi följer läget men vi är inte där nu att vi ser att vi behöver skärpa dem, säger Jenny Stenkvist.

Dansgolv i Storbritannien efter att landet öppnade upp igen.