Ukraina missar krigsövningen – krigar på riktigt

Publicerad 2022-05-10

Ukraina och Ryssland förväntades dyka upp vid en militärövning i Svarta havet.

I stället krigar de mot varandra bara mil från Natos specialstyrkor.

– Övningarna är ännu viktigare nu, säger en ledare för alliansens specialstyrkor till CNN.

Följ ämnen
Nato

USA genomför just nu sin militära övning Trojan footprint i Europa. Tillsammans med Nato och europeiska länder genomför man olika övningar i bland annat Baltikum och Svarta havet.

Syftet är att visa upp sin ”kollektiva militära beredskap att kunna svara på olika kriser som kan uppstå”. I år deltar mer än 3 300 soldater från 30 länder.

PLUS: Ryska superstridsvagnen sköts av svenskt granatgevär

Under måndagen var specialstyrkor på plats vid Rumäniens kust. Övningen för dagen gick ut på att stoppa ett fartyg ockuperat av rebeller. Bland annat användes en helikopter och fyra uppblåsbara båtar för att ta sig ombord på fartyget.

Kriget stoppade Ukraina

Ett av länderna som brukar delta på de årliga övningarna är Ukraina. I år satte den ryska invasionen av landet stopp för deltagandet. Det pågående kriget understryker varför övningarna genomförs, enligt en anonym ledare för alliansen som pratat med CNN.

Militärövningen Trojan footprint i Svarta havet.

– Övningarna är ännu viktigare nu. Det är ännu viktigare att man fortsätter att visa att man inte är rädd, säger han till kanalen.

Övningarna genomförs i flera olika europeiska länder, bland annat Bulgarien, Ungern, Polen och Slovakien. Ryssland bjuds aldrig in till övningarna men eftersom de pågår i närheten av ryskt territorium brukar de övervakas av Vladimir Putin.

Riskerar upptrappning

– Du kan alltid lita på att någon tittar på dig. Just nu är de upptagna med kriget men vi borde vara ännu mer försiktiga med operationens säkerhet, säger ledaren.

Han säger också att risken för att övningarna ökar spänningarna mellan USA/Nato och Ryssland är en som måste tas.

– En missräkning kan alltid leda till något, men risken med att inte göra något alls är större än risken att göra något.