Hela listan över julens farligheter för husdjuren

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2016-12-20

Här är listan över julens farligheter - läs den och tänk efter så att du kan ge din hund och katt en riktigt god djurjul, med långa promenader, mys i soffan och några extra godbitar i matskålen.

Choklad

Se upp! Kan vara ivsfarligt för både hundar och katter. Kakaon i chokladen innehåller ett ämne som heter teobromin. Ju mörkare chokladen, desto mer kakao och teobromin. Det är giftigt för både hundar och katter och påverkar mage, tarmar, nerver och hjärta. Vanligtvis börjar hunden kräkas två till fyra timmar efter att den ätit chokladen. Den kan bli orolig, kissa rikligt, bli törstig, darra, få hjärtklappning och oregelbunden puls, diarré och kräkningar. Vid allvarliga förgiftningar kan hunden få kramper, bli medvetslös och dö. Det kan exempelvis hända om en hund på sju kilo glufsar i sig 450 gram choklad. Kontakta alltid veterinär.

Russin

Kan finnas i brödet, bullarna och till glöggen. Vindruvor i alla former – russin, korinter – är farliga för både hund och katt och kan orsaka njurskador. Det kan räcka med ett russin – så chansa inte. Hur mycket som krävs för att det ska ge skador varierar från individ till individ. Symptomen – kräkningar, diarré, buksmärtor och slöhet – kommer vanligtvis inom sex timmar. Efter ett till tre dygn kan njurskador tillkomma som visar sig genom att hunden kissar onormalt mycket, väldigt lite – eller inte alls. Dödsfall har förekommit. Om hunden eller katten ätit russin – kontakta veterinär omedelbart.

Granen

Både själva granen – och pyntet kan vara farligt. Välj bort idegranen – både den innehåller giftet taxin och en irriterande olja, som kan orsaka kräkningar och diarré. I enstaka fall har det gett hjärt- och allmänpåverkan. Och även om du bara har en vanlig gran – se till att dammsuga upp barren, de kan inte hundmagen smälta.

Se också till att täcka över julgransfoten, så katten eller hunden inte dricker vattnet - och häll absolut inte i gödningsmedell.

Julpyntet

Välj helst julgranskulor i plast eller trä istället för glas om du har en lekfull katt eller hund hemma. Annars kan de skära sig, både i munnen och under tassarna. Julgransprydnader i garn kan katten tugga i sig och garntråden fastna i kattens tarmar. detsamma gäller för glittret.

Julskinkan

Se till att den svalnar på ett hundsäkert ställe. Är också alldeles för salt och fet för hunden. För fet mat kan ge kräkningar och diarréer och i värsta fall pankreatit, inflammation i bukspottskörteln. Absolut inte mer än en smakbit.

Köttbullarna

Ach, så gott, tycker min hund Moltas. Men köttbullar innehåller ofta lök och lök är giftigt för både hundar och katter, både i rå och tillagad form och kan orsaka blodbrist. Symptom på lökförgiftning kan exempelvis vara aptitlöshet, diarré, kräkning, bleka slemhinnor, ökad hjärt- och andningsfrekvens, rödfärgad urin och buksmärtor.

Janssons frestelse.

Se köttbullarna ovan.

Revbensspällen

Små benrester kan fastna i mag-tarmkanalen och leda till smärtsam förstoppning eller fastna i matstruppen. Ge aldrig din hund ben som börjar på F: fågel, fisk eller fläskben.

Lussebullarna

Bulldeg innehåller smör och det gillar både katter och hundar, men bulldegen jäser i deras magar och bildar alkohol. Har du otur kan din hund eller katt bli alkoholförgiftad.

Paketsnören

Jättekul att leka med, tycker kanske din hund eller katt. Tills de sväljer snöret. Har din katt svalt ett snöre kan den inte spotta ut det eftersom kattens tunga är sträv och hullingarna riktar allt nedåt, mot matstrupen och magen. Snöret kan få tarmen att tvinna upp sig och skäras sönder och då krävs akut operation.

Glykol

När det är kallt ute fyller många på glykol i bilen. Både hundar och katter gillar den söta vätskan, men även små mängder är livsfarligt. Symptomen på glykolförgiftning är ökad törst, kräkningar och vinglighet. Åk omedelbart till veterinär.

Nötter

Kul att leka med eller glufsa i sig, men en hel nöt kan orsaka stopp i tarmen.

Misteln

Är ju trevligt att ha i dörröppningen – vem vill inte ha en puss? – men se upp, ramlar bladen eller bären ned kan de lätt hamna i hundens eller kattens mage. Kan orsaka diarré och kräkningar.

Julrosen

Min katt Hobbe har aldrig gett sig på växterna inne, men många andra katter tycker att det verkar lockande. De flesta julväxter är giftiga. Som julrosen. Hela växten är giftig. Innehåller bland annat protoanemonin som är irriterande.

Amaryllisen

Hela växten, speciellt löken, är giftig. Kan orsaka kräkningar och diarré.

Hyacinterna

Hela växten, speciellt löken, är giftig. Kan orsaka kräkningar och diarré.

Julstjärnan

Hela växten är giftig. Kan orsaka kräkningar och diarré.

Tazetterna

Hela växten, speciellt löken, är giftig. Kan orsaka kräkningar och diarré.

Tidlösan

Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Påverkar njurarna.

Liljor

Ofarligt för hundar, men mycket giftigt för katter. Kan orsaka njursvikt och leda till döden.

Tupanerna

Framför allt löken är giftig. Kan orsaka kräkningar, magsmärtor och salivering.

Levande ljus

Se upp! levande ljus och husdjur hör inte ihop – det är lätt hänt att en katt som hoppar upp på bordet eller en en glad hundsvans välter ljuset. Lämna dem aldrig själva i ett rum med tända ljus!

Gäster

Visst är det trevligt med gäster – på julen vill vi vara tillsammans med alla nära och kära. Men speciellt katter kan bli stressade av för många gäster hemma. Se till att de har en rofylld vrå dit de kan gå undan.

Källor: Agria, Haninge djurklinik, Svenska brukshundsklubben och Djurskyddet

Följ ämnen i artikeln