Putin kan bli EU-valets vinnare

Vad har han ihop med Europas högerextrema

Han står inte ens på valsedeln.

Ändå kan Rysslands president Vladimir Putin bli EU-valets stora segare.

Vad är det han har ihop med Europas högerextremister?

I retoriken kring Ukraina har det låtit som Putin stenhårt tar avstånd från nazister och högerextremister. Presidenten och andra i den ryska ledningen har gång på gång motiverat sina aktioner mot Ukraina med att det är "nazister och fascister som styr i Kiev".

Därför framstår det som en smula underligt att Putin sedan flera år tillbaka har ett bra samarbete med ett flertal av de högerextrema och högerpopulistiska partierna i Europa.

Marine Le Pen från franska Nationella Fronten har besökt Moskva två gånger senaste året och bland annat träffat talmannen för den ryska Duman en nära allierad till Putin.

Ungerska Jobbiks partiledare Gabor Vona inbjöds till Moskva förra året och träffade flera Dumaledare.

Nigel Farage, ledare för brittiska Ukip, hyllar Putin som den ledare i världen som han just nu beundrar mest.

Ställer upp för Putin

Sedan Ukrainakrisen bröt ut har de högerextrema partierna i Europa nästan samfällt ställt upp på Putins sida och fördömt EU:s än så länge mycket milda sanktioner mot Ryssland.

I Europaparlamentet har bland andra brittiska Ukip, österrikiska FPÖ, holländska PVV, franska Nationella Fronten starkt motsatt sig sanktioner mot Ryssland och lagt en stor del av skulden för krisen på EU:s och USA:s agerande.

När Ryssland på kort varsel lät hålla en så kallad folkomröstning på Krim om att halvön skulle utträda ur Ukraina och istället bli en del av Ryssland så ställde FPÖ, NF, Lega Nord och andra högerextrema partier upp med valobservatörer.

OSSE, den europeiska organisationen för fred och säkerhet som normalt är den som skickar valobservatörer vägrade med motiveringen att valet var illegalt.

De högerextrema valobservatörerna hyllade valet på Krim som fritt och rättvist.

Ogillar EU

Hur kan Putin vara de högerextremas gunstling i Europa samtidigt som han verbalt fördömer ett liknande parti i Ukraina?

Ytterlighetspartierna i Europa gillar alla som inte gillar EU. De och Ryssland förenas i sin strävan att förstöra eller åtminstone försvaga EU. Putin står dessutom för en konservativ politik där han hyllar traditionella värderingar och stiftar lagar mot homosexuella. Ryssland ses som en fördämning mot moraliskt förfall.

Putin har slagit till hårt mot islamister i Ryssland och är allmänt främlingsfientlig.

Men vad har Putin att vinna på at liera sig med de högerextrema i Europa?

Många analytiker menar att Putin försöker använda de EU-kritiska partierna som trojanska hästar mot EU. Ju fler platser extremister får i EU-parlamentet desto större blir oppositionen inom EU mot sanktioner eller andra fientliga åtgärder mot Ryssland.

EU fanns inte på den tiden men taktiken liknar den som Stalin använde före, under och efter andra världskriget för att påverka runtom i Europa.

Spionage

New York Times, Foreign Affairs och andra främst amerikanska medier har återgett rykten om att vissa högerextrema partier i Europa skulle vara delvis finansierade av Ryssland. Ungerska Jobbik utreds för att ha tagit emot pengar från Ryssland och en av partiets Europaparlamentsledamöter anklagas för att ha spionerat för Ryssland räkning.

På motsvarande sätt hävdar Ryssland att västvärlden via bidrag till mänskliga rättighetsorganisationer försöker infiltrera Ryssland.

Alla opinionsmätningar förutspår kraftiga framgångar för extrempartierna på söndag.

I en rapport skriver Political Capital Institut i Ungern att EU-valet mycket väl kan resultera i att det med Nationella Fronten som härförare bildas en pro-rysk partigrupp i EU-parlamentet.

I vilket fall kommer Ryssland att ha betydligt fler och mer högljudda anhängare i EU-parlamentet efter valet. En opinion som gör det ännu svårare att införa hårdare sanktioner mot Ryssland.

– Jag tror vi kan vara en bra partner för Ryssland i Europaparlamentet, säger Filip Dewinter från belgiska Vlaams Belang till tyska Der Spiegel. Och Ryssland ser oss som en potentiell partner.

Nära band

Ett annat mardrömsscenario för de som vill hålla tillbaka Putins nyuppväckta stormaktsambitioner är att något av de högerextrema partierna framöver blir stödparti i en nationell europeisk regering. Redan är Bulgariens regering beroende av extremistpartiet Ataka som har nära band till Ryssland.

Slutsatsen är att Putin inte har några problem nazister och fascister. De är ett problem just om de kommer från Ukraina och motsätter sig hans ambition att införliva delar av landet med Ryssland.

De europeiska högerextremisterna är tvärtom ett nyttigt verktyg för Ryssland.