Riskerar livstid för mordet på Yara

Publicerad 2014-12-16

Åklagaren kräver att både den misstänkta mannen och kvinnan ska dömas för mord.

Hon kräver lagens strängaste straff för dem båda.

– Jag yrkar på livstids fängelse för dem. De är båda skyldiga, säger Pernilla Åström.

Både mannen och kvinnan som åtalas för att ha mördat flickan Yara ska dömas till livstids fängelse för mord menar åklagaren Pernilla Åström. Eftersom det handlar om ett litet barn så hade de båda garantansvar för henne. Det innebär att de har ansvar för hennes liv. Därför menar åklagaren att båda kan dömas för mord.

– Man behöver därför inte veta vem som utdelade slagen. Det räcker med undanlåtenhet att ingripa, säger hon.

Stor flyktrisk

Åklagaren hävdar också att de båda ska sitta kvar i häktet eftersom det finns en stor flyktrisk.

– De har haft kontakt med flyktingsmugglare tidigare. Det är inte osannlikt att de lämnar landet om de släpps.

I dag hålls slutförhandlingen i fallet med flickan Yara som misstänks ha mördats på valborgsmässoaftonen. En 31­-årig kvinna och Yaras morbror, en 32­-årig man är åtalade för mordet. Direkt när förhandlingen inleddes förklarade åklagare Pernilla Åström att det kommit ett brev med okänd information till den misstänkte mannen. Brevskrivaren, som ska vara en släkting till 32­-åringen, krävde att mannen fick läsa brevet innan sista rättegångsdagen inleddes.

Rättegången avbröts därför så att det mystiska brevet kunde översättas och läsas upp för mannen och hans advokat.

Efter en halvtimme återupptogs rättegången igen. Åklagaren Pernilla Åström förklarade att innehållet i brevet hade varit av privatkaraktär och är inget som kommer tas upp i fallet.

Kan lida av psykisk störning

Förhandlingen fortsatte med ett utlåtande från den lilla sinnesundersökning som mannen har genomgått. Den visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning. I undersökningen har mannen berättat om sin otrygga uppväxt i flyktingläger. Han har också sagt att han känner sig otrygg med sin fru. Hon är psykiskt labil och kan få vredesutbrott. Då slår hon både honom och barnen, har mannen uppgett.

Mannens advokat Christer Holmqvist lyfte sedan fram att det finns skäl till att tro att mannen lider av psykisk sjukdom. Han har behandlats akut för psykiska problem hemma i Palestina. Han ska ha lidit av ångest och han ska ha levt under ett hot eftersom han inte ville strida för Hamas.

– Jag hade ångest och depression. Jag fick lugnande i injektioner i Gaza, säger mannen.