Vänsterpartiet: Två miljarder till äldreomsorgen per år

Publicerad 2014-10-21

Ulla Andersson (V).

I dag presenterade Vänsterpartiet den största reformen de fått igenom i förhandlingarna med regeringen - en miljardsatsning på ökad bemanning inom äldrevården.

V har länge kämpat mot privat vinstdriven äldrevård, men pengarna kan hamna just där

– Kommunerna kommer att ha ansvar för att det går till ökad bemanning, vare sig pengarna hamnar i offentlig eller privat äldreomsorg, säger Ulla Andersson (V).

Vänsterpartiet fick inte vara med i statsminister Stefan Löfvens nya regering. Men S och MP är beroende av V för att få igenom sin budget i riksdagen.

Därför har de förhandlat med partiet, som i dag presenterade en ny reform, som man fått genomslag för i förhandlingarna. V vill tillsammans med regeringen lägga två miljarder kronor på äldreomsorgen varje år mellan 2015-2018. Reformen ska införas den 1 januari nästa år och 

pengarna ska gå till kommunerna och öronmärkas så att de enbart kan användas till att anställa fler.

– Som minst kommer det här räcka till 5 000 undersköterskor, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

"Anställda sliter och släpar"

Med den här reformen tror V att kvalitén i välfärden kommer att förbättras. Andelen äldre har blivit fler, samtidigt som resurserna inte ökat i takt med det, menar V.

– De anställda sliter och släpar, gör allt de kan. Men det räcker inte till. Vi är väldigt nöjda med den här reformen, som framför allt gynnar kvinnors löner och arbetsvillkor, säger Ulla Andersson (V).

Pengarna kan komma privata aktörer till del

V har länge varit motståndare mot privata vinstdrivande aktörer inom välfärden. Men de nya pengarna kan via kommunerna hamna hos just dessa.

– De här pengar går till kommuner, sedan får de avgöra hur de kommer att se till att det kommer att gå till ökad bemanning i offentlig eller privat regi. Men kommunerna kommer att ha ansvar för att det går till ökad bemanning. Vi har dessutom kommit överens med regeringen om att vinstintresset inte ska tillåtas styra, säger Ulla Andersson.

Hela innehållet i reformen är ännu inte färdig. Det gäller exakt hur öronmärkningen och fördelningen av pengarna mellan kommunerna kommer att se ut.

– Det kommer vi att återkomma till. Man kan göra den på olika sätt, i förhållande till befolkningsutveckling eller till antalet äldre. Men generellt att är det här en reform som kommer att gå till alla kommuner som avser att anställa fler i äldreomsorgen, säger Ulla Andersson.

Sedan tidigare har V förhandlat med regeringen om vinster i välfärden, som ska utredas, och fått igenom satsningar som gratis receptbelagd medicin till barn under 18 år, mer resurser till förlossningsvården och höjt underhållsstöd.

– Det är skillnad om man samarbetar höger- eller vänsterut. De här reformerna hade aldrig blivit genomförda om regeringen valt att samarbeta högerut, säger Ulla Andersson.

Regeringens budget presenteras i sin helhet på torsdag och ska senare röstas om i riksdagen.