Skyttens mamma: ”Jag vill be om ursäkt"

Publicerad 2014-10-24

Michael Zehaf-Bibeau dödade en soldat och skadade flera i vansinnesattacken i Ottawas parlamentsbyggnad.

Sedan sköts han till döds.

Nu går hans mamma ut och ber om ursäkt.

– Jag är arg på vår son. Jag förstår honom inte och en del av mig vill hata honom just nu, säger hon i ett uttalande till AP.

Ottawa är fortfarande i chock efter onsdagens skottdrama.

Soldaten Nathan Cirillo, 24, vaktade minnesmärket War Memorial i centrala Ottawa när han sköts till döds vid lunchtid. En svartklädd man med scarf runt ansiktet, nu känd som 32-årige Michael Zehaf-Bibeau, sköt honom med två skott.

Zehaf-Bibeau sprang sedan in i parlamentet och öppnade eld. Enligt vittnen avfyrades omkring 30 skott innan han sköts till döds av en säkerhetsvakt. Tre personer fördes till sjukhus med skottskador.

Nu talar hans mamma, Susan Bibeau, ut om händelsen.

– Han var vilsen och passade inte in, säger hon i ett uttalande till nyhetsbyrån AP.

"Vill be om ursäkt"

Enligt mamman ville Zehaf-Bibeau resa till Syrien. Hon beskriver hur hon chockades av uppgifterna om sonens terrordåd.

– Hur kan någon förklara detta? sa Susan Bineau som fortsatte med att be om ursäkt till alla drabbade.

– Vi vill be om ursäkt för all smärta, rädsla och kaos som han skapade. Vi har ingen förklaring att ge offren. Jag är arg på vår son, jag förstår inte och delar av mig vill hata honom just nu.

Hon berättar hur han pratade med sonen bara en vecka innan vansinnesdådet. De hade inte setts på fem år.

– Ord kan inte beskriva den sorg vi känner. Vi är så ledsna att en man har förlorat sitt liv. Han förlorade allt och lämnar bakom sig en familj i smärta och sorg. Vi sänder dem vår djupaste medtanke även om ord känns meningslösa just nu, säger hon.

Ville resa till Syrien

Zehaf-Bibeau föddes i Quebec som Michael Joseph Hall och växte up i Laval. Han var kanadensisk medborgare men ska också ha haft ett medborgarskap i Libyen. Han har beskrivits som en radikaliserad islamist och var tidigare dömd för rån, och även flera drogrelaterade brott, enligt nyhetsbyrån AFP.

Innan attacken ska han ha sökt om att få ett pass för att kunna resa till Syrien. Enligt polisen kan fördröjningar i processen ha legat bakom attacken. Han ska dock inte ha bedömts som en "högriskresenär", sa kanadensisk polis vid en presskonferens på torsdagskvällen.

– Passet var en del av hans motivation. Hans ansökan hade inte avvisats. Hans pass hade inte återkallas, sa Bob Paulson, chef vid vid Royal Canadian Mounted Police, RCMP, skriver Sky News.

Övervakningsfilm släpptes

Avsikten med Zehaf-Bibeaus resa till Syrien är fortfarande oklar, enligt Paulson.

Under presskonferensen släpptes också övervakningbilder från attacken. Videobilderna visar hur 32-åringen kommer körande i en bil i Ottawa centrum innan han springer ut och skjuter soldaten Nathan Cirillo i ryggen. På bilderna syns förbipasserande springa för sina liv.

Ottawapolisen säger sig vara säkra på att Zehaf-Bibeau agerade ensam, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Onsdagens dåd var det andra med påstådda kopplingar till militant islamism. En muslimsk konvertit körde på måndagen över två militärer utanför ett köpcentrum i Quebec, varpå den ene avled av sina skador, innan även han sköts av polis. Polisen har inte kopplat Ottawaakjutningen med händelsen på måndagen.

ANNONS