Varför går tiden framåt och vad är tiden?

Publicerad 2014-12-21

När universum skapades var allt en stor klump, men under årens gång har galaxer drivit längre och längre ifrån varandra. Det, enligt forskarlaget, påverkar tiden.

Innan du läser det här, tänk efter.

Har du verkligen tid?

Ett forskarlag har lanserat en ny teori om tidens rörelse framåt. Enligt forskarna är tiden helt beroende av gravitation. På grund av det är tid ett resultat av de mest grundläggande fysiska lagarna i universum. De fysiska lagarna fungerar likadant oavsett tidens gång.

Forskarlaget från Perimeter Institute for Theoretical Physics vill få rätsida på det här. För att lyckas med det drog de igång ett experiment.

Simulerade flera universum

De simulerade flera universum som påminner om vårt. Därefter försökte de mäta hur ordningen såg ut i de olika datorsimulerade universa som på olika sätt påminner om vårt. För att göra det använde mättekniken komplexitet.

Det innebär att de mätte resultatet av något där flera olika delar påverkar och interagerar med varandra på flera olika sätt. Mer exakt beskriver komplexiteten förhållandet mellan systemets partiklar som är närmst varandra och mellan de partiklar som är längst ifrån varandra.

Inom forskningvärlden finns det frågor kring systemet eftersom det inte är full utvecklat, än så länge, skriver Huffington Post.

Mm, vi fortsätter.

Så, vad kom forskarna fram till?

Jo, att allt styrs av gravitation. Hur de än genomförde testerna visade det sig att inget hände om det inte fanns någon gravititation. Komplexiteten varken ökade eller minskade under tid, det skulle aldrig kunna inträffa utan gravitation.

Forskarna sammanfattade sitt resultat så här:

– Universums komplexitet växer. Universum består av stora galaxer avskilda med stora avstånd. För länge sedan var de mer ihopklumpade. Vår slutsats är att uppfattningen av tid är ett resultat av en lag som bestämmer det bestående växandet av komplexitet.

Vi skriver mer om ämnet så fort vi får tid.