Bill Clinton: "Sluta förneka problemen"

Publicerad 2014-05-26

Bill Clinton talade på toppmötet EAT i Stockholm på måndagen.

Den före detta presidenten och veganen uppmanade EU:s länder att samarbeta kring klimathoten - och Ukrainakrisen.

– Vi måste sluta förneka problemen. Vi vet hur vi ska göra. Vi har bara inte gjort det än, sa han.

Bland de hundratals åhörarna på Hotell Clarion Sign fanns både prins Daniel och kronprinsessan Mette-Marit. Några av de andra talarna under tvådagars-konferensen är prins Charles av Wales och professor i internationell hälsa, Hans Rosling.

I en timme pratade Bill Clinton om fetma, internationella klimathot och jordbruk.

Han nämnde diabetes som ett av de största hälsohoten i västvärlden och tog upp exempel från den amerikanska skolan - som ökar på problemen genom att serverar söt läsk och juice till skolbarn.

– I USA spenderas 150 miljoner dollar per år på den ökade andelen diabetes 2-patienter. Det är en social och ekonomisk fråga. Det är ett stort problem som vi måste ta oss ur, sa han.

"Vi måste sluta köra ut småbönder"

Han kopplade hälsoproblemen till social utsatthet och en slapp nationell livsmedelskontroll.

– Många amerikaner balanserar på en knivsegg. Om du faller ned på ena sidan av knivseggen drabbas du av fetma, faller du av på andra sidan blir du fattig och hungrig, sa Bill Clinton.

Flera gånger tog han upp hotet mot småjordbrukare i Afrika och Latinamerika som avgörande för en hållbar livsmedelsindustri i världen.

– Vi måste sluta köra ut småbönder och låta stora bolag utnyttja deras land med föroreningar som följd. Jag kan aldrig hjälpa fem miljoner bönder. Men detta är inte raketvetenskap. Om vi inte vill att världen ska domineras av stora mekaniserade och kemikaliefyllda jordbruk måste vi bevisa att bönder kan skapa vinst på egen hand. De är smarta och miljömedvetna, sa han.

För att möta hälso- och klimatproblem krävs samarbete mellan landsgränser i bland annat EU, sa Clinton och passade på att ta upp den rådande krisen i Ukraina.

"Privata samtal med både prins Daniel"

– När människor samarbetar händer bra saker. Varför hände Ukraina? Eftersom Rysslands har en idé om sin storhet som gör att de skickar trupper till den ukrainska gränsen och tror att de kan ta över ett annat land. Det är ett nollsummespel.

– Jag har aldrig träffat en ukrainsk person som vill ha dåliga relationer med Ryssland. Det räcker med att titta på kartan. Vad de inte vill var att bli kontrollerade av Ryssland hela dagarna.

Efter talet försvann Clinton i en bil, tätt följd av säkerhetspersonal och poliser. Han gav inga intervjuer.

Däremot höll ex-presidenten privata samtal med både prins Daniel och den norska kronprinsessan Mette-Marit under eftermiddagen. Vad samtalen gick ut på ville hovet inte kommentera.