Tre procent av trafiksmitningar klaras upp

Publicerad 2015-06-23

Här kördes Malin på.

Av 23 346 smitningar från trafikolyckor klarade polisen upp tre procent 2014. Men sannolikheten att Malins smitare åker fast går inte att se eftersom polisen använder brottskoden felaktigt menar BRÅ.

I fjol anmäldes drygt 13 000 smitningar, en ökning med 1 800 anmälningar sedan 2013 enligt SVT Nyheter.

Polisen tog upp hela 23 346 fall av smitningar, enligt Brottsförebyggande rådets, BRÅ:s, statistik. Men eftersom polisen använder brottskoden felaktigt går siffrorna inte att lita på menar Linn Brandelius, statistiker på BRÅ.

- Sedan mitten av 2013 har polisen börjat registrera smitning från parkeringsskada och inte bara de grövre brotten som den är till för, säger Linn Brandelius.

602 smitare hittas

6 859 av de 23 346 smitningarna gick polisen vidare med. I 602 av de 6 859 fallen har en person kunnat knytas till brottet och åtalats eller straffats direkt.

- Nio procent av de personer som utretts har sen straffats. Eftersom polisen valt att gå vidare i de fallen borde det handla om grövre brott än parkeringskada och därmed vara en mer rättvisande siffra, säger Linn Brandelius.

De felaktiga registreringarna ska ha börjat när polisen fick ett nytt ärendehanteringssystem som nu har skrotats menar Linn Brandelius.

- Det har blivit bättre, men vi är inte tillbaka på den låga anmälningsnivå som vi hade tidigare, säger hon.

Malin fortfarande medvetslös

Aftonbladet har tidigare berättat om Malin, 30, som blev på körd av en bil när hon cyklade vid Slussen i Stockholm. Malin ligger sedan över vecka medvetslös på sjukhus. Smitaren är fortfarande på fri fot men polisen sökert en svart Golf.

Följ ämnen i artikeln