Systematiska kidnappningar i Syrien

Publicerad 2015-11-05

En svart marknad har vuxit fram kring de tiotusentals syrier som "försvunnit" i konfliktens spår. Anhöriga som desperat försöker ta reda på vart de tagit vägen har blivit en stadig inkomstkälla för regimen och andra grupper, enligt människorättsorganisationen Amnesty.

Sedan inbördeskriget bröt ut 2011 har över 65 000 människor – 58 000 av dem civila – förts bort och försvunnit. De har varken registrerats som döda eller fängslade, skriver Amnesty International med hänvisning till Syriska Människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien.

Troligen är antalet försvunna långt fler då många anhöriga håller tyst av rädsla för att de själva eller deras bortförda släkting, arbetskamrat eller vän ska råka illa ut.

Kidnappningarna genomförs bland annat av grenar av den syriska militären, liksom regimkopplade milisgrupper, och många göms undan i överfulla fängelseceller, enligt Amnestys rapport. Anhöriga tvingas muta "mellanhänder" för att få reda på vad som hänt – i vissa fall bara för att få falsk information.

Bland de bortförda finns journalister, läkare och hjälparbetare.

Till en början var försvinnandena främst en del i regimens strategi för att krossa upproret, men de senaste två åren har bortföranden för ekonomisk vinning börjat genomföras mer systematiskt, enligt Amnesty.

TT