Polisen misstänker: Lärare misshandlade rektorn med yxa

Publicerad 2015-05-20

Vittne: Skriken lät så hemska. Sen gick han därifrån och hon lyckades kravla sig upp på en stol

Rektorn åkte hem till läraren för att diskutera betyg, enligt Västerbottens-Kuriren.

Då misstänks han ha misshandlat rektorn med en yxa på balkongen - och är nu anhållen, misstänkt för att ha försökt döda henne.

I torsdags misstänks läraren rattfull ha kört på tre ungdomar på Tegsbron.

Polisen larmades till ett bostadsområde i centrala Umeå i går eftermiddag. Flera vittnen hade då sett hur en man attackerade en kvinna på en balkong.

Enligt polisen ska mannen i 60-årsåldern ha slagit kvinnan, som också är i 60-årsåldern, med ett föremål ett flertal gånger.

– De jobbar tillsammans. Kvinnan är hans chef på en skola i Umeå, säger Olle Andersson, chef för grova brott vid Umeåpolisen

– Hon blev misshandlad med en yxa. Det skedde i den misstänkte mannens hem.

Rektorn har opererats och hålls nedsövd.

Enligt uppgifter till Västerbottens-Kuriren ska rektorn ha varit hemma hos läraren för att hämta uppgifter som behövs för att sätta slutbetyg.

– Det jag kan säga är att rektorn var där i ett tjänsteärende på tjänstetid. Därför är även Arbetsmiljöverket inkopplat och en anmälan dit kommer att upprättas inom det närmaste dygnet, säger skoldirektör Håkan Kemi till VK.

”Hörde massa skrik”

Aftonbladet har talat med en boende i närheten som hörde skrik och tittade ut.

- Jag hörde bara en massa skrik. Jag trodde att det var ett barn som hade gjort sig illa och gick för att titta ut och såg hur en människa slog en annan människa upprepade gånger, säger grannen.

- Det lät så hemskt, fortsätter grannen.

När mannen hade slagit kvinnan upprepade gånger gick han in i lägenheten igen.

- Jag såg faktiskt att hon kravlade sig upp på en stol, men vet inte hur det gick sen. Jag är chockad och har darrat sen det hände, säger vittnet.

Tidiga vittnesuppgifter gjorde gällande att polisen igår bröt sig in i lägenheten med slägga. Polisens presstalesman Peder Jonsson säger dock att gripandet gick lugnt till, men att det är möjligt att patrullen haft med sig tyngre utrustning för att vara beredda.

– Kvinnan var vid medvetande när polisen kom till platsen, men vad hon sa då kan jag inte gå in på, säger Olle Andersson.

– Mannen greps odramatiskt. Han hördes kortfattat i går och ska höras mer ingående i dag.

Är svårt skadad

Polisen vill inte uttala sig om mannens inställning till brottsmisstankarna. Under kvällen anhöll jouråklagaren honom misstänkt för mordförsök.

Kvinnan är allvarligt skadad och förd till Norrlands ­universitetssjukhus.

- Hon har opererats och hölls nedsövd efter det, säger Olle Andersson.

Mejade ner tre ungdomar

Enligt uppgift till Aftonbladet ­var läraren sjuk­skriven från sin tjänst.

I torsdags misstänks läraren mejat ner tre ungdomar på Tegsbron, misstänkt rattfull. Efter den händelsen blev han misstänkt för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik samt grovt vållande till kroppsskada.

– Ungdomarna gick på trottoaren vid sidan av vägen när det hände, säger Olle Andersson.

Varför släpptes han fri efter det?

– Misstankarna är att det rörde sig om en trafikolycka. Normalt sett är det inte häktningsgrundande. Det fanns inga misstankar om att han skulle fortsätta med brott eller försvåra utredningen. Normalt blir man inte frihetsberövad då. Och han har inte förekommit hos polisen för liknande brott tidigare, säger Olle Andersson.

"Var så bisarrt"

– Han körde på alla tre bakifrån, det var så bisarrt, säger ett vittne som Aftonbladet talat med.

– Jag låg i bilen framför och såg allt i backspegeln. Jag hörde en duns och då ser jag att han är uppe på trottoaren och hur en av ungdomarna voltar över bilen, säger han.

Vittnet fortsätter:

– Jag tänkte bara: "Han kör på dem bakifrån, vafan sysslar han med." Det var så bisarrt.

Följ ämnen i artikeln