Obama vill kraftigt utöka kriget mot IS

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-11-15

ISTANBUL. Barack Obama signalerar kraftigt utökade militära insatser mot Islamiska staten.

Attackerna i Paris stod i centrum när USA:s president höll möte med Turkiets president Tayyip Erdogan inför G20-mötet i Turkiet idag.

I drygt en timme träffades President Obama och Erdogan, president för G20-mötets värdnation Turkiet i ett bilateralt slutet möte. Attackerna i Paris dominerade presskonferens efter mötet. Både Obama och Erdogan signalerade att insatser mot Islamiska staten kommer att trappas upp efter attackerna i Paris.

– Som jag är säker på att vi alla sagt till president Hollande och det franska folket, vi står enade med er för att hitta förövarna för detta brott och ställa dem inför rätta, sa Obama under presskonferensen.

”Attack mot civiliserade världen”

Obama refererade också till bombdåden i Ankara som dödade över 100 människor
– Precis som den frukansvärda attacken i Ankara där oskyldiga människor dödades under förevändning av en förvriden ideologi, så är de senste attackerna inte bara en attack mot Frankrike, det var heller inte bara en attack mot Turkiet, det är attacker mot hela den civiliserade världen, sa president Obama.

Turkiets president Erdogan sa att G20-mötet kommer att fortsätta som planerat, förutom mindre ändringar som att musik under kvällens middagen för världens ledare ställs.

– Diskussioner och möten kommer att hållas som planerat, men jag är säker på att vi kommer att se en budskap om hårda tag mot terrorismen från G20-länderna och det internationella samfundet, sa Turkiets president Erdogan.

Stort säkerhetspådrag

Klockan 11 svensk tid inleds mötet officiellt och under dagen kommer möten om klimat- och energifrågor hållas. Ikväll väntas Erdogan träffa Rysslands president Putin där förhansdspekulationerna säger att Syrienfrågan kommer att dominera samtalet.

Mötet sker under stort säkerhetspådrag, 12 000 poliser finns utkommenderade i Antalya och 350 kameror för ansiktsscanning har monterats i och omkring möteslokalerna. 

Tomas Thorén