Räkna med en riktig myggsommar

Uppdaterad 2015-06-05 | Publicerad 2015-06-04

Alla ogillar inte en kall och blöt vår. Medan vi människor klagade på låga temperaturer och nederbörd gladdes myggpopulationerna runtom i Sverige. Nu väntar en sommar där myggorna tar över.

– Det kan bli den värsta myggsommaren i mannaminne, säger Jan Lundström, myggforskare och bekämpningsledare för biologisk myggkontroll.

Den våta våren, då det bildats vattenpölar i skog och mark, har varit en dröm för myggor, och då speciellt för skogsmyggorna. Deras ägg ligger i åratal och väntar i små fördjupningar ute i markerna, och när det kommer vatten i fördjupningarna på våren kläcks de.

– Det här året är bingo för dem. Jag antar att det är en massa små mygglarver som nu finns i pölarna.

Och de gynnsamma pölarna finns efter den här regniga våren i nästan hela landet.

– Från Övertorneå och ända ner i delar av Småland. De enda områden som klarar sig bra är de stora odlingslandskapen med täckdikade odlingar som sträcker sig över hundratals hektar, säger Jan Lundström.

Mer än vanligt

Men det slutar inte vid skogsmyggor. Även de mer aggressiva översvämningsmyggorna ser ut att bli fler än vanligt i sommar. De behöver rinnande vatten som mynnar i ett område med översvämmat gräs, och även sådana områden finns det gott om i år.

– Det är svårt att göra exakta förutsägelser. Men flödena är väldigt höga i många vattendrag och allting tyder på att det kommer att bli en väldigt stor produktion både av skogsmyggor och av översvämningsmyggor.

Finns hopp

Det finns dock fortfarande ett litet hopp om att invasionen, i alla fall av översvämningsmygg, uteblir.

– Det skulle vara om det fortsätter att vara tillräckligt kallt så att äggen inte hinner kläckas innan vattnet försvinner. Men jag tror inte vi klarar det den här tiden på året.

Enligt Jan Lundström är det bästa tipset för att slippa skogsmygg runt stugknuten att se till att det inte står en massa buskar runt huset. Men när det gäller översvämningsmyggor finns inte särskilt mycket att göra.

– Det kan kläckas upp till 20 kilometer från ditt hus och ändå fullständigt svämma över miljön.

Men finns det då ingen nytta med ett riktigt myggår?

– Myggen är de enda som är nöjda. Vi andra, både människor och djur, som är myggens måltider tycker inte att det är lika kul, säger Jan Lundström.

TT

Följ ämnen i artikeln