Då börjar nya pensionsreglerna att gälla

Uppdaterad 2015-05-23 | Publicerad 2015-05-22

Den nya bromsen i pensionssystemet införs år 2017.

Det beslutade den parlamentariska pensionsgruppen i dag.

– Nu kommer den ökning som enligt prognosen är på 4,7 procent nästa år att komma pensionärerna till godo fullt ut, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Enkla knepet Höj din pension – med 1 000 kr

I dag möttes pensiongruppen, där regerings- och allianspartierna sitter med, för att diskutera när den nya bromsen i systemet som rör inkomstpensionerna ska införas.

Alla har varit överens om att ett nytt system behövs då det gamla ansetts vara alldeles för ryckigt och gjort att pensionärerna haft svårt att planera sin ekonomi.

Men samtidigt har det varit strid i frågan om när systemet ska införas. Flera partier tyckte att 2016, så fort som möjligt, vore det bästa. Men samtidigt har kritik kommit från Pensionärernas Riksorganisation, PRO, att det då skulle innebära att pensionärerna går miste om flera efterlängtade hundralappar nästa år. Enligt prognosen skulle nämligen höjningen blir stor 2016, efter flera skrala år. De har fått stöd av Folkpartiet som tyckt att systemet inte skulle införas förrän 2018.

Resultatet - en kompromiss

I dag stod det klart att partierna kommit överens om en kompromiss - systemet införs 2017.

Mats Persson, FP:s ledamot i gruppen, är nöjd:

– Vi är nöjda med att vi kunde skjuta upp införandet så att pensionärerna nästa år får den tänkta höjningen. Det känns väldigt bra. Det känns också bra att vi är överens i pensiongruppen om detta.

Han säger att man även under 2017 kommer "få en hög pension med det här förslaget".

– Det är bra att vi är överens om de nya reglerna. De behövs för att inte pensionerna ska ändras för mycket från år till år. Och att man som pensionär ska kunna lita på pensionerna.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

PRO: "Vi har fått politikerna att lyssna"

Curt Persson, ordförande i PRO, säger sig vara nöjd efter dagens besked.

– Det här innebär att vi har fått politikerna att lyssna. Och det känns bra att pensionärerna får ett rejält lyft av inkomstpensionen 2016. Jag tycker det hade varit förfärligt om de hade gjort något sådant här nästa år, säger han.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger sig också vara nöjd.

– Jag tycker vi haft en bra och väldigt konstruktiv diskussion i gruppen där vi tittat på olika alternativ och landat gemensamt i den gyllene medelvägen 2017. Sveriges pensionärer har haft det ganska tufft i och med finanskrisen och att den gamla balanseringen då har slagit till. Nu innebär det här att den ökning som enligt prognosen är på 4,7 procent nästa år kommer att komma pensionärerna till godo fullt ut, säger hon.

Samtidigt säger hon att regeringen kommer börja förändringen av pensionärsskatten för de sämst ställda och samtidigt höja bostadstillägget.

– Det paketet sammantaget innebär en rejäl förstärkning för Sveriges pensionärer, det blir det bästa året sedan pensionssystemet infördes i mitten av 1990-talet, säger Strandhäll.
Enkla knepet Höj din pension – med 1 000 kr

Så här fungerar pensionsystemet

Hur stor pensionen blir beror inte på hur börsen går utan på hur mycket pengar som betalas in.

De pengar som nu betalas in i systemet av alla som jobbar betalas direkt ut till landets 2,1 miljoner pensionärer.

Om färre jobbar blir pensionen lägre och tvärtom.

Det har betytt att skillnaden mellan olika år kan ha varit så mycket som tio procent.

Nu ska Pensionsmyndigheten räkna på ett nytt sätt för att jämna ut skillnaderna.

Ökningarna under goda år kommer inte att ge full utdelning utan lite pengar sparas för att kunna fylla ut dalarna.

Källa: Pensionsmyndigheten

Följ ämnen i artikeln