Grannarna rökskadades – efter larmmissen

Uppdaterad 2015-07-15 | Publicerad 2015-07-14

Två personer fördes till sjukhus efter en lägenhetsbrand.

Men SOS hade larmats en och en halv timme tidigare.

– De undrade om det inte var en grill som stod och pyrde, säger Daniel Krasa, 36, som ringt till Storstockholms räddningscentral.

Kvart i två på natten till söndagen väcktes Daniel och Elin Krasa i sitt Lidingöhem av ett brandlarm och en röklukt.

– Det luktade så extremt kraftigt att det kändes som att det var i vår lägenhet det brann, berättar Elin, 33.

När de sett att lägenheten var i säkerhet gick Daniel, 36, ut på gatan för att försöka hitta brandkällan. Klockan 02.27 ringde Elin 112.

– Jag berättade att det luktade jättemycket brandrök. Jag stod ute på balkongen och sa att jag hörde någonting som lät som ett brandlarm, men att jag inte såg var det kom ifrån, säger hon.

– Hon som tog emot samtalet undrade om det var säkert att det var ett brandlarm och inte ett billarm. Det kunde jag ju inte vara säker på, fast det tjöt ju och det brann ju någonstans, så det kunde ju vara någonting.

Elin fick till svar från SOS Alarm att de inte kunde skicka någon eftersom de inte hade någonting mer konkret, men att det var bra att Daniel var ute och att han skulle höra av sig om han hittade någonting. Daniel ringde till Storstockholms brandförsvar.

– Han sa att de lyssnat med på min frus samtal. Jag undrade om de skulle komma och de sa: "Nej, förmodligen så är det en grill som står och pyr. Det har ju varit fint väder och folk har semester". Sedan avslutade vi samtalet, säger Daniel.

”Fruktansvärt att ingen bil skickades”

Men vid 04-tiden ryckte ambulans, polis och räddningstjänst ut och kunde föra två personer till Danderyds sjukhus med rökskador – från huset mittemot.

– Jag har ingen uppfattning om hur allvarligt det var men brandrök i lungorna är aldrig bra, sa Lars Jensen, befäl vid Stockholmspolisens regionledningscentral.

Daniel Krasa chockades när han läste om olyckan på söndagsmorgonen.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att det inte skickats ut en bil. Det är helt sjukt, säger han.

– Det som är så jävla äckligt i det här är att jag stod fem meter utanför huset som det brann i och sa att "det brinner någonstans här, ni måste komma ut och kontrollera det". Röken var så kraftig att jag fick ont i halsen och jag hörde ett brandlarm. Vad ska då krävas för att de ska reagera?

Daniel är orolig för hur det går nästa gång.

– Tänk om de hade avlidit, vad fan hade hänt då? Jag tycker det är hemskt att de inte kommit ut och kontrollerat det, säger han.

En utredning har tillsatts

Fredrik Falk på SOS Alarms pressjour känner till Elins samtal. Han berättar att det varit Storstockholms räddningscentral (SSRC) som först beslutat att inte undersöka brandröken.

– En och en halv timme innan utryckningen kom ett samtal från huset mittemot. När det gäller röklukt och brand så gör vi en medlyssning, och på Lidingö så är det räddningstjänsten hos SSRC som lyssnar med och tar beslut om huruvida någon ska skickas.

På Storstockholms räddningscentral har man under söndagen påbörjat en utredning i hur man hanterat situationen.

– Vad som exakt har sagts i dessa samtal vet jag inte, men vi har uppmärksammat det här och kommer att göra en intern utredning och titta på vad som är sagt och vad som har hänt, säger Staffan Ljung, operativ chef på Storstockholms räddningscentral. Han säger att utredningen kan ta några dagar.

Följ ämnen i artikeln