Utmaningen: Ge en krona var

Publicerad 2011-08-10

Hallsbergs kommun skänker en krona per invånare till de svältande på Afrikas horn

BEHÖVER HJÄLP  Situationen på Afrikas horn är fortfarande mycket svår. Mer än 11 miljoner människor beräknas vara i behov av mat och läkarvård i den värsta svältkatastrofen som drabbat området på 60 år. Farhiya Abdulkadir, 5, vårdas på ett sjukhus i Mogadishu i södra Somalia.

Hallsbergs kommun utmanar nu alla landets kommuner att skänka en krona per invånare till de svältdrabbade på Afrikas horn.

– En krona per invånare klarar vi allihop, oavsett hur ekonomin ser ut, säger Thomas Doxryd, initiativtagare.

GER 15 000 KRONOR  Hallsberg skänker en krona per invånare till svältens offer i Afrika. Nu utmanas andra kommuner att haka på i kampanjen. ”Det vore ett sätt att visa att Sverige tar ansvar för det som sker i omvärlden”, säger Thomas Doxryd, kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg.

Hallsbergs kommun har beslutat ge 15 300 kronor – en krona för varje kommuninvånare – till Läkare utan gränsers insamling till svältkatastrofens offer.

Nu vill kommunstyrelsens ordförande i Hallberg, Thomas Doxryd (S) också utmana andra kommunföreträdare i hela Sverige att följa Hallsbergs exempel.

– Jag tycker att vi måste visa solidaritet. Det är så lätt att bli blind för det som sker längre bort när vi har börsras och oro för ekonomin här hemma. Vi vill lyfta fokuset, säger han.

Manifestation för Norge

Hallsbergs kommun gör dessutom en insamling till Afrika i samband med en manifestation för Norge på månadsdagen av terrordåden den 22 augusti.

– Det handlar om medmänsklighet och om att stå upp för det vi tror på, säger Thomas Doxryd.

”Över nio miljoner”

Nu hoppas han att Sveriges alla kommuner antar hans utmaning och skänker en krona per invånare till Läkare utan gränser.

– Om alla Sveriges kommuner nappar på det här blir det över nio miljoner kronor. Det skulle ge många människor en bättre chans till överlevnad, säger han.

Följ ämnen i artikeln