”Polisen gjorde inget – mamma blev dödad”

Publicerad 2011-06-21

Sonia Jimenez mamma bröt från sin make och blev mördad

Sörjer – och tvingas betala Sonia sörjer sin mamma Encarnacion Rubio som kördes ihjäl av sin exman. Nu tvingas hon betala skadorna som exmaken orsakade, advokatkostnader och begravningskostnader. Hon har skulder på 1,8 miljoner svenska kronor.

Cullar Vega.Trots de enorma insatser som görs för att bekämpa kvinnovåld upplever anhöriga till de kvinnor som dödats stora brister.

I Cullar Vega, ett stillsamt samhälle utanför Granada, möter vi Sonia Jimenez vars mamma Encarnacion dödades för några år sedan.

Mördad Encarnacion blev överkörd av sin exmake efter att hon lyckats fly från ett långt, våldsamt äktenskap.

Efter ett långt äktenskap med våld hade hon separerat, och även fått besöksförbud.

– Mamma gjorde samma misstag som många andra, säger Sonia, hon försökte stå ut för barnens skull.

Strax före mordet såg en moster pappan bryta mot besöksförbudet, han cirklade i bil runt kvarteret. Hon ringde polisen som sa: Vi kan inte göra något om blod inte spillts.
En marsdag 2004 körde Sonias pappa på Encarnacion där hon gick och sopade gatan nära sitt hem. Han backade över hennes kropp, körde över henne igen, och ytterligare en gång.

Han dömdes för mord, och dog i fängelset några år senare. Brottsoffer nu är Sonia själv. Det är hon som krävs på betalning för skulderna på bilen, mordvapnet. Hon måste betala advokatkostnader, sina föräldrars skulder och till och med begravningskostnader för sin mammas mördare. Skulderna uppgår till 1.8 miljoner svenska kronor.

Sonia anser att myndigheterna struntar i de efterlevande, och har startat en grupp med andra kvinnor i samma situation. Hon bor i sin mammas hus, och sedan några år klarar hon av att passera gathörnet där mordet begicks. Hon säger:

– Ibland ser jag framför mig hur hon ligger på gatan... andra gånger får jag för mig att hon svävar omkring mig.

Följ ämnen i artikeln