FN: Folkmord pågår fortfarande mot rohingyer

TT-AFP

Publicerad 2018-10-25

FN:s särskilde utredare Marzuki Darusman. Arkivbild.

Det pågår fortfarande ett folkmord på den muslimska minoritetsgruppen rohingya i Myanmar (tidigare Burma), enligt FN. Världsorganisationens särskilde utredare Marzuki Darusman slår fast att Myanmars rohingyer utsätts för massmord, folkfördrivning och en omfattande tvångsförflyttning till läger.

Den myanmariska militären slog ner hårt mot landets rohingyer i fjol, vilket tvingade över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh. Omkring 10 000 människor dödades, enligt den slutrapport som presenterades i mitten av september. Förmodligen är det en låg uppskattning, tillade utredarna.

FN definierar folkmord som handlingar med syfte att utplåna en nationell, etnisk eller religiös grupp, helt eller delvis. Brottsrubriceringen är mycket ovanlig, men har använts i bland annat Rwanda, Bosnien och Sudan, och för den terrorstämplade jihadiströrelsen IS mord på yazidier i Irak och Syrien.

I rapporten uppmanas det internationella samfundet att utreda landets toppmilitärer för folkmord, bland andra Myanmars överbefälhavare Min Aung Hlaing.