”Förlänger pinan för partiet”

Publicerad 2012-01-20

Håkan Juholt sitter kvar som partiledare för Socialdemokraterna.

– Jag är förvånad. Det förlänger pinan för partiet, säger Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

Efter verkställande utskottets två mastodontmötesdagar meddelade partisekreteraren Carin Jämtin att Håkan Juholt sitter kvar.

Aftonbladets Lena Mellin kommenterar beskedet:

– Jag tror inte det här hjälper varken honom eller Socialdemokraterna.

Carin Jämtin säger att Socialdemokraterna går igenom den största krisen i partiets historia. Vad betyder det för partiet att han sitter kvar?

– Jag tror att det förlänger pinan. Krisen är så djup att det krävs en symbolhandling för att avbryta den nedgående spiralen.

Hans avgång?

– Ja.

Flera distrikt har nu sagt att de inte har förtroende för Juholt. Hur påverkar det framtiden?

– Det allvarligaste är att Västmanlands partidistrikt sa det. Ordföranden är Sven-Erik Österberg som också sitter i VU. Delar av partiets yttersta ledning anser att hans ska gå och det är allvarligt.

Kommer Juholt kunna ta partiet ur krisen?

– Man vet aldrig vad som händer i framtiden. Saken är klar att han kommer ha väldigt svårt att göra det. Socialdemokraterna är Sveriges största parti och de kan inte träffas var tredje månad under kaotiska förhållanden för att sedan komma ut och säga att de har fullt förtroende för partiledaren. Det är förnedrande.

Hur ska han bära sig år för att vända krisen?

– Man ska lägga märke till att Carin Jämtin sa att diskussionen fortsätter. Jag tror absolut inte sista ordet är sagt i den här frågan.

I går sa Håkan Juholt att hans förtroende inte diskuterats på mötet, vilket det uppenbarligen gjorde. Varför sa han så?

– Jag har ingen förklaring. Det var uppenbart att det skulle diskuteras, det sa andra VU-ledamöten när de gick ut från gårdagens möte.

Varför var han inte med på pressträffen?

– Jag tror att han är djupt skakad.