Det här ska du undvika för luktfria fisar

Uppdaterad 2016-10-29 | Publicerad 2016-10-28

En vältränad kropp kommer till ett högt pris.

Åtminstone enligt en ny studie som visar att proteinrik kost leder till mer äggluktande vädersläppningar.

Dessutom kan det illaluktande svavelvätet som ligger bakom de pinsamma stunderna vara rentav hälsofarligt.

Det är en ny studie vid Monash University i Melbourne, Australien, som inriktat sig på hur olika typer av mat bidrar till produktionen av illaluktande svavelväte i magen.

New Scientist skriver om undersökningen, som visar att aminosyran cystein sjudubblar ”utsläppet” av svavelväte.

Protein – en riktig rökbomb

Var hittar man då cystein? Jo i kött, ägg, mejeriprodukter och andra typer av proteinrik kost.

– Det förklarar varför bodybuildare som äter mycket proteinpulver är kända för att ha illaluktande fisar, säger forskaren Chu Yao till New Scientist.

Däremot minskade mängden svavelväte tydligt tack vare vissa långsamma kolhydrater.

Resistent stärkelse och fruktos minskar mängden svavelväte med 75 procent, enligt studien, eftersom de bryts ner före protein.

– Fokus tas bort från proteinet, vilket gör att svavelvätet inte produceras, säger Chu Yao.

Dödar ”fiber-myten”

Även fiberrik kost minskar svavelvätet, något som går emot det vanliga rådet att människor med mycket flatulens bör inta mindre fiber.

Fiberrik kost bidrar visserligen till bildandet av väte, metan och koldioxid vid matsmältningen. Men den minskar dessutom produktion av svavelvätet, som är det som med större sannolikhet får människor i närheten att ”rynka på näsan”. Det blir helt enkelt mer gas, men mindre lukt, med fiber i kosten.

Kan vara hälsofarligt

Svavelvätet är inte bara något som skapar pinsamma tillfällen, det ökar också risken för inflammatorisk tarmsjukdom och tjock- och ändtarmscancer.

I sin nästa studie vill Chu Yao undersöka om mindre mängder protein och ökad mängd långsamma kolhydrater kan förhindra ”äggfisar” hos både friska människor och de med inflammatoriska tarmsjukdomar.