ÖB: Försvaret omgrupperar flygstridskrafter efter ryskt robotdrag

Uppdaterad 2016-10-17 | Publicerad 2016-10-16

Micael Bydén, överbefälhavare.

Försvarsmakten kommer att omgruppera flygstridskrafterna – som ett direkt svar på Rysslands placering av kärnvapenbärande Iskander-robotar i närliggande Kaliningrad.

Det gick överbefälhavare Micael Bydén ut med i SVT:s "Agenda" på söndagskvällen:

– Vi behöver vidta ett antal åtgärder. Ett exempel är att inte ha alla ägg i samma korg, säger han.

Ryssland placerade nyligen det kraftfulla robotsystemet Iskander i Kaliningrad vid Östersjökusten.

Robotarna kan bära kärnvapen och når minst 400 kilometer - vilket skapar ett möjligt målområde som innefattar södra delarna av Stockholms län så väl som Blekinge och Gotland.

Vidtar åtgärder

I SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen klargjorde ÖB Micael Bydén att det ryska draget har en direkt påverkan på försvarsplaneringen. Särskilt nämner han att planläggningen kring det svenska flygvapnet kommer att påverkas.

– Det innebär att vi behöver vidta ett antal åtgärder. Till exempel att inte ha alla ägg i samma korg, exempelvis att titta på spridning av våra flygstridskrafter och att vi försöker hantera den här typen av hot från det här vapensystemet på det sättet, säger Micael Bydén till SVT.

Vilka andra vapengrenar och skyddsvärda anläggningar som påverkas av den ryska robotplaceringen gick ÖB inte ut med - men han gjorde klart att det inte bara handlar om flygvapnet som påverkas.

– Det är en bredd av åtgärder eller områden vi får titta på. Men ett exempel är spridningen är av flygstridskrafterna, säger Micael Bydén.

”Förväntat steg”

Det var tidigare i veckan som Ryssland - öppet inför omvärlden - fraktade Iskander-robotarna med fraktfartyg till Kaliningrad. Micael Bydén uppger att placeringen inte kommer som en överraskning.

– Det är klart att det betyder något. Men Ryssland har inte gjort någon hemlighet av det. Placeringen i Kaliningrad är ett förväntat steg, om det är permanent eller inte får vi se. Men det är klart att vi beaktar det i vår planering, säger han.

 PLUS:  Det ryska hotet