Jennys vittnesmål visar varför man ska använda hjälm

Publicerad 2016-04-14

I onsdags fick Jenny Bengtsson hjälpa en kille som varit med om en blodig cykelolycka – han hade cyklat utan hjälm och fallit mot trottoaren. 

– Han var verkligen skadad. Spräckt läpp, blod rinnande ur munnen och från kindbenen och huvudet. Blod på bröstkorgen och på händerna. Och på benen, skriver hon i ett Facebookinlägg.

I onsdags var Jenny Bengtsson på väg hem i bilen med sina barn då de såg att en kille i 25-årsåldern satt helt blodig på trottoarkanten med sin cykel bredvid sig. Jenny såg inget annat val än att stanna bilen och hoppa ur.

– Hans kompis som stod bredvid var helt handlingsförlamad, säger Jenny, som till vardags är ordförande i Hotell- och restaurangfacket i Stockholm och ledarskribent för tidningen ETC, till Aftonbladet.

Jenny bad sin sjuåriga son Max att stanna kvar i bilen då han är väldigt känslig för blod – något som hon också är egentligen.

– Men klart man skärper till sig när ska hjälpa någon.

Blödde från både mun, kindben och huvud

Den skadade killen skakade, pratade osammanhängande och blödde riktigt mycket ur både mun, kindben och huvud. Enligt kompisen ska han ha ramlat på huvudet och varit medvetslös en stund, berättar Jenny,

– Jag ringde ambulansen, den kom inom fyra minuter. De satte nackkrage på honom.

Det första Jenny hade frågat när hon kom fram till den skadade killen var om han hade haft hjälm – vilket han inte haft. Troligen har han ramlat med huvudet i trottoarkanten.

– Han hade säkert gjort illa sig om han hade cyklat med hjälm också men frågan är om han inte hade klarat sig mycket bättre då.

"Mina barn kommer alltid att använda hjälm"

Att se olyckan har gett Jenny en tankeställare, nu förstår hon hur hon hur viktigt det är med hjälm. Även om hon varit jättenoga med det innan: "Mina barn kommer alltid att använda hjälm. Jag också. Hoppas alla alltid gör det. Det känns säkert ocool för en del med hjälm men tro mig det är fruktansvärt ocool vad som händer när man inte har en och olyckan är framme", skriver hon i sitt inlägg.

– Max, som tyckte det var jätteläskigt, sa att  "när jag får barn ska säga att de alltid ska ha hjälm, annars får de inte cykla alls".

"Vi har ingen chans mot en trottoarkant"

Jenny gissar att det kommer ta ett tag för den skadade killen att återhämta sig då han var väldigt illa däran. Och hon själv hoppas att fler kan inse hur viktigt det är med hjälm.

– Det är ju så att man tänker att "jag chansar och kör bil en stund utan bälte" eller "jag chansar och cyklar utan hjälm", säger hon och fortsätter:

– Men plötsligt händer det en olycka. Vi är människor, vi har ingenting som skyddar, vi har ingen chans mot en trottoarkant.

Följ ämnen i artikeln