Avtal klart om britter i EU

Uppdaterad 2016-02-20 | Publicerad 2016-02-19

Måltid på måltid ställdes in när förhandlingarna om det brittiska avtalet drog ut på tiden.

Då gick Angela Merkel ut och köpte pommes frites medan Stefan Löfven inhandlade en ny skjorta.

Till slut kavlade EU-ledarna upp ärmarna och fick till en uppgörelse.

– Det här är tillräckligt för att få mig att rekommendera att Storbritannien stannar i EU, säger David Cameron.

Det tog 29 timmar, sedan hade EU:s stats- och regeringschefer fått till ett avtal om Storbritanniens framtida relation till EU.

Premiärminister David Cameron var nöjd med dealen.

"Jag har förhandlat fram en uppgörelse som ger Storbritannien specialstatus i EU", skriver han på Twitter.

Cameron uppdaterar regeringen klockan 10 på lördagsförmiddagen, berättar han på en presskonferens i Bryssel.

– Det här är tillräckligt för att få mig att rekommendera att Storbritannien stannar i EU och får det bästa av två världar, säger Cameron.

Under lördagen väntas David Cameron ge besked om när britterna ska folkomrösta om fortsatt medlemskap i EU. Troligen blir det redan nu i sommar.

Löfven: Kan inte komma tillbaka

Elmar Brok, EU-parlamentsledamot för den tyska förbundskanslern Angela Merkels parti CDU, uppger för TT att slutkompromissen ger Storbritannien möjlighet att begränsa välfärden för inflyttade EU-medborgare under sju år. Dock ges inga möjligheter till förnyelser av begränsningstiden, vilket Storbritannien förde med sig som ett av sina krav inför mötet. Uppgörelsen gör det även möjligt för alla EU-länder att betala ut mindre i barnbidrag till barn som är bosatta utanför landet, skriver TT.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger att han är lättad och nöjd.

– Nu är det upp till David Cameron att åka hem och kämpa för att Storbritannien ska vara kvar som medlem. Det är något som alla vill. EU behöver Storbritannien och Storbritannien behöver EU, säger statsministern enligt TT.

Löfven räknar med att även brittiska systerpartiet Labour kommer att kampanja för att stanna kvar.

– Jag träffade (partiledaren Jeremy) Corbyn i går på ett möte och jag vet att de vill att Storbritannien ska vara kvar i EU.

Stefan Löfven ser ingen risk i att Storbritannien nu eventuellt "taktikröstar" fram ett nej, i hopp om att sedan återvända och förhandla fram en ännu bättre uppgörelse.

– Nej, nej. Nu är det här förhandlat, det här är dealen. Nu är det det här som gäller. . . Det går inte att komma tillbaka och säga att man ska ha en ny deal.

TT: Vad gör Sverige om det blir ett nej?

– Ja, då lämnar ju Storbritannien och det vore väldigt olyckligt. . . Det är inte bra för oss, därför att Storbritannien är ett likasinnat land i många frågor vad gäller handel, utveckling, konkurrenskraft, produktivitet så att det vore väldigt synd för hela EU och Sverige.

TT: Ser du en risk för att flera andra länder nu också vill förhandla fram bättre uppgörelser?

– Jag bedömer inte att det finns en sådan risk just nu. Osvuret är bäst, men jag tror inte det. . . Medlemsländerna ser behovet av att vi har en stark union och då kan man inte behandla den hursomhelst. Då kan man inte komma land efter land och vilja ha undantag, säger Stefan Löfven.

"Inte precis fish and chips"

Fredagens slutförhandling i Bryssel försenades gång på gång.

Först talades det om att Stefan Löfven, David Cameron och de andra EU-ledarna skulle äta ”English breakfast” klockan 9, sedan ”English lunch” klockan 13.30. Den flyttades dock till 14.30 och sedan till 15.30 då den i stället kallades ”late English lunch”. När den sedan flyttades fram till klockan 16 kallades den kort och gott ”English meal”.

Under tiden pågick intensiva enskilda möten mellan framför allt David Cameron, EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

När även måltiden klockan 16 ställdes in fick Angela Merkel nog. Tysklands förbundskansler tog sig vid 19-tiden till gatuköket Maison Antoine på ett närbeläget torg där hon beställde en stor strut pommes frites med den starka belgiska såsen andalouse, skriver journalisten Leo Cendrowicz på Twitter. Stefan Löfven (S) passade i sin tur på att köpa en ny skjorta, skriver TT.

Först vid 21-tiden twittrade Donald Tusks talesman Preben Aamann att det var dags för ”English dinner”.

EU-ledarna åt kronärtskocka och getost till förrätt, kalvfilé med polenta till huvudrätt och vaniljpudding med passionsfrukt till dessert.

"Inte precis fish and chips", skriver Maltas premiärminister Joseph Muscat på Twitter.