Militärbas på Krim stormad

Publicerad 2014-03-19

Två militära högkvarter på Krimhalvön stormades på onsdagen av hundratals män, som hissade den ryska flaggan.

En befälhavare uppges vara gripen.

Ukraina har nu börjat flytta trupper från Krim - och kräver att FN förklarar halvön som en demilitariserad zeon.

Attacken skedde dagen efter att det ryska parlamentet röstat för att införliva Krim i federationen.

Enligt en fotograf på plats beskrev de attackerande männen sig som "självförsvarstrupper", vilket brukar vara pro-ryska eller ryska militärer, som flera gånger tidigare blockerat och attackerat ukrainska militärbaser.

De pro-ryska trupperna, flera hundra till antalet, tog sig in på basen och hissade den ryska flaggan utanför huvudbyggnaden.

Senare på dagen såg AFP:s reportrar på plats hur ukrainska soldater gick i rader ut från marinens högkvarter. En av soldaterna grät när han lämnade området.

Ordväxling om gripen befälhavare

Befälhavaren för flottbasen, kommendören Serhij Hayduk, fördes också bort. Senare uppgav åklagare i Sevastopol att han var "tillfälligt gripen", rapporterar Interfax.

Ukrainska militären satte i eftermiddags ett ultimatum till klockan 20:00, svensk tid, att befälhavaren skulle släppas fri. Deadlinen har passerats och det finns inga uppgifter om Ryssland mött Ukrainas krav, skriver BBC.

Ukrainas president Turtjynov krävde genast att den gripne befälhavaren skulle släppas och hotade att "verkställa ett lämpligt svar... av teknisk och teknologisk karaktär".

Sent på onsdagskvällen uppmanade även Ryssland den lokala ledningen på Krim att släppa Serhij Hayduk med omedelbar verkan.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu meddelade i ett uttalande att han "bett ledarna för Krim-republiken att släppa befälhavaren från Ukrainas flotta och inte hindra hans avfärd till Ukraina", skriver AP.

Drar tillbaka trupper

Ytterligare en militärbas -  i Novoozerne - ska ha intagits under dagen, uppgav Andriy Parubiy, ordförande för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, under en presskonferens.

Enligt BBC:s reporter på plats finns en handfull militär personal kvar på basen i Sevastopol. Enligt BBC ska soldaterna fått order om att stanna över natten för skydda inventarier, men väntas dra sig tillbaka under torsdagen.

Efter dagens händelser har Ukraina krävt att FN deklarerar Krim som en demilitariserad zon och har samtidigt börjat dra tillbaka trupper från halvön, rapporterar BBC.

– Vi håller just nu på att utveckla en plan för att kunna dra tillbaka såväl soldater i tjänst som deras familjer så att de snabbt och effektivt kan ta sig till Ukrainas fastland, säger Andriy Parubiy.

Kan införlivas redan denna vecka

Krims införlivande i Ryssland kan slutföras redan denna vecka, enligt parlamentet i Moskva.

– Mina kollegor ska anstränga sig till det yttersta för att ratificera avtalet till på fredag, säger Sergej Zjeleznjak, vice talman i duman, enligt TT.

Dumans talman Sergej Narysjkin gav sin syn på avtalet vid en triumfartad ceremoni:

– Sedan 1991 har Ryssland bara förlorat – sitt territorium, sitt folk. Och nu, för första gången, återfår vi vårt territorium och våra landsmän, sa han enligt TT.

Under onsdagen började Ryssland även att utfärda ryska pass till Krimborna.

USA hotar med trupp

Enligt AP ska nu FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon vara på väg till Kiev och Moskva, för att uppmana parterna till en fredlig lösning. Samtidigt trappas tonläget upp ytterligare när USA:s vicepresident Joe Biden på onsdagseftermiddagen meddelade att Washington kan tänka sig att skicka trupper till Baltikum. Detta för att de Nato-allierade grannarna ska känna sig tryggare.

Soldat dödad

Igår, tisdag, dödades en ukrainsk soldat när en militärbas i Simferopol stormades.

Enligt Ukrainas tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk har konflikten med Ryssland om Krimhalvön därmed rört sig från en politisk till en militär nivå.

På tisdagen röstade duman igenom en lag som ska införliva Krim i Ryssland, efter att 97 procent av de röstande invånarna på halvön stött ett sådant förslag. EU och USA har svarat med fördömanden och sanktioner.