Fick tio års fängelse för att ha haft oralsex

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-11

Dömdes för övergrepp på 15-årig flicka – trots att att akten var frivillig

NEW YORK. Den 15-åriga flickan utförde av egen fri vilja oralsex på den två år äldre pojken.

Som straff fick pojken fängelse – i tio år.

Det låter som en scen från talibanernas Afghanistan, men Genarlow Wilsons öde beseglades i Georgia i USA.

– Vi har medeltidslagar utan någon som helst förankring i dagens samhälle, konstaterar hans advokat B J Bernstein.

Den nu 21-årige Genarlow Wilson är en fri man i dag.

Delstaten Georgias högsta domstol kom för knappa tre veckor sedan fram till att han varit föremål för ett ”ovanligt och grymt straff” – och samma dag släpptes han från fängelset.

Men då hade den afro-amerikanske pojken från Atlanta redan suttit inlåst i mer än två år – för ett brott många har svårt att överhuvudtaget se det brottsliga i.

Allt började på en nyårsfest för fyra år sedan.

Den då 17-årige Wilson hade under den festen först samlag med en jämnårig flicka. Sedan utförde en 15-årig flicka, enligt egen utsago helt frivilligt, oralsex på honom.

Allting filmades

Dagen efter vaknade den 17-åriga flickan naken och förvirrad i det hotellrum där festen ägt rum. Hon ansåg sig inte ha medverkat i sexakten frivilligt och anmälde Wilson för våldtäkt.

Under den polisutredning som följde hittades såväl använda kondomer som urdruckna spritflaskor i hotellrummet – liksom en videofilm på vilken både samlaget och oralsexakten dokumenterats.

En jury friade Genarlow Wilson från våldtäktsmisstankarna. Man menade att videodokumentationen bevisade att den 17-åriga flickan aktivt tagit initiativ till, och lika aktivt deltagit i, samlaget. Men i stället befanns han skyldig till övergrepp på den minderåriga flickan.

Att hon under hela rättegången höll fast vid att hon frivilligt givit honom oralsex saknade betydelse. Enligt Georgias delstatslagar kan en person under 16 år helt enkelt inte samtycka till sex. Alla sexakter en minderårig deltar i betraktas som kriminella.

Enligt samma delstatslagar var det obligatoriska minimistraffet för Wilsons brott vid tiden för rättegången tio års fängelse – plus ett års skyddstillsyn.

Det var också det straff domaren utdömde.

20 år för en avsugning

Wilson erbjöds flera gånger mildare straff i utbyte mot ett erkännande, men han vägrade kategoriskt – och blev för drygt två år sedan inlåst i ett av Atlantas hårdare fängelser.

– Jag måste stå upp för vad jag tror på, och jag tror på att jag är oskyldig, löd svaret på åklagarnas erbjudanden.

Det verkligt sällsamma i fallet är att Wilson fått ett betydligt mindre kännbart straff om det hade visat sig att han haft vaginalt samlag med 15-åringen.

I juridisk mening bestod det grova i brottet just av det faktum att det unga paret ägnade sig åt oralsex.

Denna form av sex har av oklara anledningar alltid upprört den lagstiftande församlingen i Georgia. Fram till 1998 var förfarandet överhuvudtaget olagligt, också för vuxna. Teoretiskt kunde make och maka dömas till 20 års fängelse för en vanlig avsugning.

Varför?

”Medeltidslagar”

Att det vilar en sträng moralism i djupet av det amerikanska samhället går fortfarande att förklara med att landet en gång grundades av kristna puritaner.

– Vi har medeltidslagar utan någon som helst förankring i dagens samhälle, säger advokaten B J Bernstein, som fört en passionerad och till slut framgångsrik kampanj för att få Genarlow Wilson frigiven.

– Man kan ha synpunkter på att ungdomar blir sexuellt aktiva i för tidig ålder, men man kan inte döma dem till långa fängelsestraff för något som alla vill göra.

Bilden blir inte mindre komplex när man betänker att USA är världens mest sexualiserade samhälle, att det är här porrindustrin skapades och alltjämt har sitt kommersiella jättecentrum, att det är här storstädernas telefonkataloger är fullspäckade av annonser för prostitution, att det är härifrån Hollywood och media spridit myten om sex som alltings mening och mål.

För att nu inte tala om att just Atlanta, i just Georgia, är strippklubbarnas amerikanska huvudstad ...

USA har stora inbyggda spänningar att hantera – och de leder, som fallet Genarlow Wilson bevisar, ibland rakt ut i surrealismen.