Hon dödade sin treåring med plåster

Uppdaterad 2013-06-19 | Publicerad 2013-06-18

Pappan slog larm till socialtjänsten redan i vintras – mamman häktad för mord

Kvinnan misstänks ha dödat sin treåriga dotter med fentanylplåster.

Nu är hon häktad.

– Under eftermiddagen så häktades hon på sannolika skäl misstänkt för mord, säger Mariana Persson, vakthavande befäl på polisen i Östergötland.

Den nu mordmisstänkta kvinnan bodde tillsammans med sin dotter i ett falurött hus med vita knutar i en glesbefolkad del av Östergötland.

I förrgår kväll hittades flickan livlös av sin mormor som också bor på gården. I samma hus fanns flickans mamma, en kvinna i 30-årsåldern, som försökt ta sitt eget liv.

Enligt uppgifter som mamman lämnade senare på sjukhuset hade hon död­at flickan med narkotikaklassade smärtlindrande fentanylplåster och lugn­ande medel.

Kvinnan vårdas nu på sjukhus och är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Hon är i sjukvårdens regi tills vidare. Men jag vet inte hur hennes tillstånd är, säger Mariana Persson, vakthavande befäl på polisen i Östergötland.

”Ofattbar tragedi”

I den lilla östgötska byn i Motala kommun där familjen bodde var stämningen tryckt dagen efter mordet.

– Det är djupt tragiskt. Det här är en liten ort där alla känner alla så det är helt klart omskakande, säger Jan-Erik Samuelsson, 60, som har drivit den lokala mataffären i 25 år och som kände till familjen.

– De brukade handla här som alla andra. Det här var inget man kunde ana, en ofattbar tragedi, säger han.

Kvinnan, hennes föräldrar och treåriga dotter beskrivs av flera ortsbor som en familj som för det mesta höll sig för sig själva på den ensligt belägna gården uppe i skogen. Den mördade treåringen beskrivs som en jättesöt, glad och lite tystlåten tjej.

Ensam vårdnad

Föräldrarna har aldrig varit sammanboende utan mamman har haft ensam vårdnad medan pappan haft visst umgänge. Det senaste året har han kämpat för att dottern skulle bo hos dem växelvis men kvinnan har vägrat.

Berättade om hoten

Parterna har haft juri­diska ombud och en för­beredande förhandling har hållits i tings­rätten. I januari berättade pappan för en samtals­ledare på socialtjänsten att kvinnan hotat att ta livet av sig själv och barnet om han inte la ner rättsprocessen.

Oron tilltog och i mars skrev pappans ombud till tingsrätten: ”Det kan vara helt förödande att inte utreda flickans situation grundligt”.

Men pappans uppgifter nådde aldrig den del av socialkontoret som gör utredningar om barn. Det blev aldrig någon vårdnadsutredning.

– Den oron har inte kommit utredningsgruppen till kännedom. Familjen har inte varit aktuell för någon utredning eller några insatser, säger Camilla Ring, som är tillförordnad myndighetschef på socialkontoret i Motala kommun.

”Behöver gå vidare”

Trots att de olika avdelningarna sitter i samma korridor har inte informationen förts vidare.

– Det är klart att det är uppgifter man behöver gå vidare med. Det är upp­gifter som man inte kan låta hänga i luften. Det är riktigt illa. Sedan vet vi inte var vi hade hamnat om vi gjort något, säger hon.