Regeringen ger upp snuskriget

Publicerad 2013-06-12

”I exportfrågan har vi inte möjlighet att nå framgång”, säger ansvariga snusministern Maria Larsson (KD).

Regeringen kapitulerar.

Snuskriget är över för den här gången. Det blir ingen export av svenska prillor inom EU, inser den ansvariga ministern Maria Larsson (KD).

– I exportfrågan har vi inte möjlighet att nå framgång, säger hon till TT.

Snus är den enda tobaksprodukten som inte är tillåten inom EU, Sverige undantaget.

Under flera år har alliansregeringen kämpat för att häva förbudet så att den svenska prillan ska kunna gå på export.

I höstas varnade handelsminister Ewa Björling (M) för ett "fullskaligt krig" med EU och snusansvariga ministern Maria Larsson (KD) uppvaktade hälsokommissionären Tonio Borg bara några veckor efter att han tillträtt på posten i november.

Snusträff i midsommar

Men krigshot till trots, EU-kommissionen valde att behålla snusförbudet när beslutet om ett nytt tobaksdirektiv fattades i december. Nu är det upp till ministerrådet och EU-parlamentet att säga sitt i frågan.

På självaste midsommarafton, en tradition lika svensk som snuset, träffas EU:s ansvariga ministrar i Luxemburg för att besluta om direktivets fortsatta öde.

I morgon gör Maria Larsson, barn- och äldreminister som även ansvarar för alkohol- och narkotikapolitiken, ett sista försök att göra intryck på maltesen Tonio Borg när de träffas i Bryssel.

Smaktillsatser förbjuds

Men det handlar inte längre om att häva exportförbudet. Det har regeringen gett upp hoppet om.

– Det är tråkigt att Maria Larsson ger upp kampen innan vi ens är i mål. Jag köper att vi inte kommer kunna tillåta snus i hela EU, men det är många ronder kvar i den här matchen och vi har goda förutsättningar att få igenom att de länder som vill ha snus ska få det, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) som gjort sig känd för sin kamp för snuset.

Regeringens fokus ligger nu i stället på att säkra självbestämmande i frågan. Om Sverige inte får sälja sitt snus utanför landets gränser, ska EU inte heller lägga sig i detaljer kring snuset, anser regeringen.

EU-kommissionen vill till exempel förbjuda smaksatt tobak, vilket skulle kunna slå ut flera svenska snussorter som smakar vanilj, lakrits eller mint. "Produkter med karaktäristiska smaker" ska inte kunna säljas, enligt det föreslagna tobaksdirektivet.

Osäkert läge

– Konsumenterna får inte bli lurade. Tobaksprodukter ska se ut som och smaka som tobaksprodukter, sa Tonio Borg i december.

Hur mycket Maria Larsson lyckas påverka, vågar hon däremot inte säga något om.

– Jag vill inte uttala mig om möjligheterna att nå framgång, det står och väger. Det är därför jag ser det som angeläget att åka ner och träffa kommissionen en extra gång, säger Larsson till TT.

Aftonbladet har sökt Maria Larsson. Handelsminister Ewa Björling avböjer att kommentera.