Dinosauriernas stjärthål nu äntligen beskrivet

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2021-01-23

För första gången någonsin har forskare lyckats rekonstruera en dinosauries kloak. I öppningen fanns till och med lite fossilerat bajs.

På Senckenberg Museum i Frankfurt, Tyskland, finns ett ovanligt välbevarat fossil. Fossilet föreställer en Psittacosaurus (papegojödla), en förhållandevis liten dinosaurie som levde i början av kritaperioden för cirka 130 miljoner år sedan.

Tack vare detta fossil har nu forskare vid Unversity of Bristol, Storbritannien, lyckats beskriva – och till och med rekonstruera – en dinosauries stjärthål, eller rättare sagt dess kloak. Det vill säga den mynning där både urin och avföring passerade, och som även utnyttjades vid parning.

Inte ovanligt

Det hela kan tyckas konstigt, rentav äckligt, men faktum är att det är vi människor (och många andra däggdjur) som är de avvikande. De flesta ryggradsdjur – som fåglar, kräl- och groddjur, samt många fiskar – har en kloak.

Forskningen, som presenteras i tidskriften Current Biology, visar bland annat att den aktuella kloaken påminner om dem som dagens krokodiler har, vilket inte är så förvånande eftersom krokodiler är dinosauriernas och fåglarnas nu närmast levande släkting.

Ingen analblekning

Forskaren Jakob Vinther, vid University of Bristol, som lett forskningen, liknar dinosauriernas kloaköppning vid ett praktiskt multiverktyg, som gick att använda till lite allt möjligt.

Forskningen visar nämligen att området runt öppningen troligen var kraftigt pigmenterat med hjälp av melanin.

– Vår rekonstruktion visar att dinosauriens bakdel var täckt av en mörk skugga av pigment som var mycket mörkare än resten av kroppen. Vi misstänker att det var till för att göra deras kloak mer synlig och göra lite reklam, för att locka till sig en partner, säger Jakob Vinther till videnskab.dk.

Kloaken och dess utseende användes alltså även i sexuella sammanhang, i samband med parning, något exempelvis vissa salamandrar gör i dag.