Fult spel i USA-valets slutspurt – anklagas för fusk och maktmissbruk

Publicerad 2020-11-05

Världen håller fortfarande andan efter valet i USA.

Fastän de flesta rösterna räknats finns det fortfarande ingen klar segrare och tonen blir allt hårdare mellan kandidaterna.

”Stoppa valfusket!” skriver presidenten med stora bokstäver på Twitter medan han själv anklagas för grovt maktmissbruk av internationella valobservatörer.

Alla delstater som Joe Biden tagit hem segern i ska ”utmanas” av Trump som menar att valfusk ligger bakom demokraternas röster.

Trumps kampanjrörelse vill nu stämma delstaten Nevada eftersom de hävdar att flera röster som lett till Bidens ledning varit ogiltiga.

”Trams” säger Bidens valadvokat Bob Bauer om stämningshoten.

Grovt maktmissbruk

Samtidigt anklagas presidenten själv för grova maktövertramp av internationella valobservatörer från OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).

Enligt dem finns inga bevis för att valfusket som Trump säger har skett faktiskt har ägt rum. Under de senaste dygnen har Trumps kampanj kommit med anklagelser om allt från manipulerade poströster till sabotage av republikanska röster från demokraternas sida.

“Grundlösa anklagelser om systematiska brister, särskilt av den sittande presidenten, inklusive på valnatten, skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner”, säger valobservatören Michael Georg Link som ledde uppdraget, i ett uttalande enligt AFP.

Kan gå hur som helst

Rösträkningen är inne på sitt andra dygn. Det är i nuläget fyra delstater där resultatet kan gå åt vilket håll som helst.

En av dem är just stämningshotade Nevada, som ger sex elektorsröster. I skrivande stund har 86 procent av rösterna räknats och Biden leder med 11 787 röster.

Georgia har tidigare tippats gå till Trump, men Biden knappar in i delstaten som ger 16 elektorsröster i takt med att poströsterna räknas. Med cirka 50 000 röster kvar att räkna skiljer det nu 13 534 röster mellan kandidaterna, till Trumps fördel.

Kandidaten som vinner Pennsylvania vinner hela 20 elektorsröster. Trump har länge hållit ledningen där, i går med över en halv miljon röster. Men poströsterna kommer återigen till Bidens fördel och det återstår nu bara 114 341 röster för att Biden ska ta hem den viktiga delstaten. Enligt CNN har 92 procent av rösterna räknats.

Nyhetsbyrån AP och Fox news tilldelade Biden vinsten i Arizona redan i går. Men Trump tvivlar på resultaten. Med 86 procent av rösterna räknade ligger han nu 68 390 röster bakom Biden.

Även North Carolina och Alaska är oavgjorda, men med större marginaler till Trumps fördel än ovan nämnda delstater.

Sifforna ovan kommer från CNN.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat