Valborg spårade ur i Enskede – tusentals ungdomar på plats

Uppdaterad 2024-05-02 | Publicerad 2024-04-30

Tusentals ungdomar har befunnit sig på fältet under valborgsfirandet.

Valborgsfirandet spårade ur när uppemot 4 000 ungdomar samlades i Enskede i södra Stockholm.

Polisen spärrade av tunnelbaneuppgången och uppmanade föräldrar att ta hem sina barn på grund av ”extremt hög berusningsgrad”.

Flera brott har rapporterats från platsen.

Valborgsfirandet i och nedanför hoppbacken vid Enskedefältet i södra Stockholm slutade i kaos. Vid 21-tiden skrev polisområde Globen i en uppmaning på Instagram att föräldrar skulle kontakta sina barn och ta hem dem.

I inlägget uppgav polisen att det rådde ”extremt hög berusningsgrad” och att hoppbacken var ”en dålig plats för ungdomar att visas på”.

”Flertalet polispatruller arbetar på platsen med ordningsstörningar, fylleri, narkotika och våldsbrott”, skrev Globen-polisen i inlägget.

Flera ambulanser på plats

Polisen hade flera patruller på plats och under kvällen sågs flera ambulanser lämna området med påslagna blåljus. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlade det om ungdomar blivit medvetslösa av alkohol.

– Det har varit stora mängder fulla ungdomar på Enskedefältet och säkerligen flera omhändertaganden. Tidigare under kvällen var det stök på Gubbängsfältet också, men det verkar ha fortsatt till Enskede sedan, säger vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral.

Ännu vid 23-tiden var ett stort antal ungdomar samlade på Enskedefältet, men efter midnatt uppgav polisen att läget hade lugnat ner sig.

– De har börjat spridas ut och vi har börjat trappa ner insatsen. Patrullerna på plats har bedömt att det var mellan 3 000 och 4 000 ungdomar där, säger vakthavande befäl.

Flera brott rapporterade

Under natten mot onsdagen uppgav polisen att flera fall av misshandel, rån, stölder och narkotikabrott utreds efter valborgsfirandet i Enskede.

– Ingen har förts till sjukhus på grund av något våldsbrott, men det har varit mycket fylla, många hemkörda till föräldrar och mycket alkohol som har förverkats, säger vakthavande befäl.

Polisens jourhavande förundersökningsledare hade under den tidiga morgonen ännu ingen helhetsbild av hur många anmälningar som skrivits efter firandet.

– Det är en uppsjö av brott och vi har tagit väldigt mycket sprit i beslag. Det har burits in flaskor här i parti och minut och det förverkades en hel del på plats. Patrullerna var förtvivlade.

Polisen dementerar att någon skulle ha blivit knivskuren.

– Det gick ett rykte om det, men vi har letat och inte hittat någon substans i de uppgifterna.

Sockenplans tunnelbanestation stängdes av under en dryg halvtimme kring klockan 23. Enligt SL skedde det efter beslut från polisen.

– Det står flera poliser och vaktar ingången, sa ett vittne på plats.

Vid 23.20 hade tunnelbanestationen öppnats igen.

– Det är lite selektivt vilka som får åka, sa vittnet.

”Inte vi som tog beslutet”

Vakthavande befäl uppger dock att det inte var regionledningscentralen som tog något beslut om att stänga tunnelbanan.

– Det kan vara så att SL trodde att vi tog det beslutet. Poliserna på plats ville inte släppa upp mer folk på perrongen och uppmanade ungdomarna att gå till Enskede gård eller Svedmyra. Men vi har inte bett om någon förbikörning av tunnelbanetågen.

Har du någon förklaring till att så många ungdomar tog sig till just Enskede?

– Nej. En möjlighet är att det har spridits i sociala medier.

Har det varit stökigt på fler platser i Stockholmsregionen?

– Inte i samma omfattning som i Enskede. Det har varit mycket att göra men inget större.

Följ ämnen i artikeln