Tvingades råna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-03

24-åring hölls inlåst i förråd av kriminell liga

Skulle slå sönder honom 24-åringen hölls inlåst i ett hus i en förort i Stockholm.

Den 24-årige beväpnade målaren rånade först en restaurang.

Sedan en videobutik.

När han greps tog fallet en ny vändning.

I början av november dök den 24-årige målaren plötsligt upp på en restaurang i en förort söder om Stockholm. Han var beväpnad med ett avsågat hagelgevär och tvingade till sig pengar innan han försvann från platsen.

15 000 – eller rån

Drygt en månad senare rånade målaren en videobutik i närheten, denna gång beväpnad med kniv. Dagen därpå greps han av polis sedan han försökt råna samma butik igen. I de första polisförhören uppgav 24-åringen att han tvingats till rånen. Han skulle bland annat ha låsts in i sitt eget källarförråd och hotats med stryk av en 23-årig bekant och hans kompisar. Männen hotade slå sönder honom om han inte betalade 15 000 kronor – eller rånade en restaurang i närheten. En av killarna uppges ha haft en tröja med den kriminella organisationen Werewolf Legions emblem. Organisationen har fäste just i söderförorterna och är känd för våldsbrott som rån och utpressning.

– Det här är en allvarlig uppgift. Bland de här personerna använder man inte en sån tröja om man inte har anledning att ha en, säger advokat Angelica Nelson.

Ändrade sig

Målaren ändrade sig senare och påstod då att han begått brotten helt på eget initiativ. Men tingsrätten trodde mer på hans första version och har nu dömt 23-åringen till 2,5 års fängelse för olaga tvång och anstiftan till rån.

Den 24-årige målaren döms för de tre rånen till fängelse i två år och två månader.