Sexskandal räddade freden på Nordirland

Eget rättsväsende minskar risken för återgång till terrorn

Verklighetens Mrs Robinson kan ha hjälpt freden på Nordirland snarare än stjälpt den.

Med ett eget rättsväsende minskar risken för en återgång till terrorn.

Iris Robinson tillsammans med maken Peter.

När Iris Robinsons otrohet avslöjades för några veckor sedan såg många den som ett hot mot Nordirlands bräckliga fred mellan katoliker och protestanter. Maken Peter är ledare för de största protestantiska partiet och tvingades ta time out.

Iris affär med den 19-årige Kirk McCambley fick en politisk dimension eftersom hon själv sitter i parlamentet och utnyttjade sina kontakter för att fixa ett miljonlån till älskaren så han kunde öppna ett café. Något hon enligt lag måste redovisa men inte gjorde. Hon satt dessutom i det utskott som beviljade älskaren näringstillstånd.

Sexskandalen verkar nu ha fått oväntade effekter.

Frågan om egna domstolar och en egen polis har länge varit den största stötestenen för en slutgiltig fred på Nordirland.

Litar inte på rättsväsendet

Katolikerna litar inte på det brittiska rättsväsendet som de menar missgynnar dem och favoriserar protestanterna. Unionistpartierna (protestanterna) vill helst behålla saker och ting som de är. Därför har man i det längsta försökt förhala en övergång till ett eget rättsväsende.

När man i natt kastade in handduken så kan otrohetsaffären ha spelat en avgörande roll.

Vill undvika nyval

Om de båda sidorna inte nått en uppgörelse hade det blivit nyval. Något unionisterna till varje pris vill undvika just nu när Mrs Robinsons otrohet dominerar den politiska debatten och tvingat en av deras främsta företrädare att hålla låg profil.

Med frågan om rättväsendet löst är det värsta hotet mot en slutgiltig fred i den tidigare så våldsamma provinsen borta. Visserligen har ett fredsavtal funnits i tolv år men att fylla i de sista avgörande bitarna har varit en oerhört segdragen process. Det förra avgörande genombrottet kom när den katolska terrororganisationen IRA lämnade ifrån sig sina vapen.

Fruktan för nytt våld

Ändå har spänningarna mellan de två folkgrupperna fortsatt. Extremister på båda sidor har haft svårt att acceptera att "the troubles" är över och anpassa sig till en ny tid.

Det känns som det behövs väldigt lite för att våldet ska kunna skjuta fart igen. Några polismord förra året räckte för att fruktan skulle sprida sig om förnyat separatistvåld.

Bevara freden

Grundkonflikten är bara delvis löst. Protestanterna vill fortsätta tillhöra Storbritannien. Katolikerna vill ha självständighet eller återförenas med Irland. Fredskompromissen är ett långt gående självstyre.

Så mitt i sina äktenskapsbekymmer kan paret Robinson ändå glädja sig åt att ha bidragit till att bevara freden.

För vad hade hänt om Mrs Robinson inte förälskat sig i en mer än 40 år yngre vän till familjen vars pappa just hade dött?