Skulden har vuxit till 500 000 kronor

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2002-08-26

Christina och Erik berättar

Christina och Erik lever på existensminimum och har en skuld på en halv miljon kronor.

Skuldsaneringen fick de vänta på i nästan två år. Nu börjar paret få kontroll över ekonomin igen.

Christina och Erik hamnade i skuldfällan redan för tretton år sedan. Yngste sonen blev sjuk i cancer och de sjukskrev sig båda två för att kunna ta hand om honom.

– Vi började med att skjuta på hyran och låg en månad efter med betalningen, men vi kom ikapp med hjälp av bidrag, berättar Christina. Så småningom fick vi mer skulder och var tvungna att ta lån för att kunna betala dem.

Skulden växte

1992 blev Christina uppsagd och familjen började återigen samla på sig skulder. Högen med kravbrev växte och och när Erik blev sjukskriven 1998 betydde det ytterligare inkomstminskning. Det som började som en skuld på drygt 100 000 har i dag växt till över 500 000 kronor. Som mest låg det tio inkassobrev om dagen i brevlådan. Banken, bokklubben, finansbolag – alla fordringsägare skulle ha sitt.

– Vi sökte för skuldsanering på kommunen 1999, men det tog 8–9 månader innan vi ens fick en tid. Över ett och ett halvt år tog det innan utredningen var klar och vi kunde börja betala tillbaka, berättar Erik. Vi är väldigt tacksamma för all den hjälp vi har fått, vår handläggare på kommunen har varit fantastisk.

Nu har paret en avbetalningsplan på 580 kronor i månaden i fem år till olika fordringsägare. I bästa fall har de 5 000 kronor kvar att leva för när hyran är betald.

Tvingades flytta

–Vi har varit tvungna att byta till en mindre lägenhet och våra två barn har fått dela rum. Vi har inte råd med bil och någon semester har det inte varit tal om på 13 år. Barnen får ju det de behöver, men det finns inget utrymme för någon som helst lyx, säger Christina.

Det är inte många förutom de bästa vännerna som vet någonting om deras ekonomiska situation.

–Det är inte direkt något vi pratar om, men det är nog många fler än vad man tror som sitter med stora skulder, säger Christina.

Det bästa råd de kan ge andra är att överhuvud taget inte sätta sig i en skuldsituation.

– Lev inte över tillgångarna, utan spara och betala kontant i stället.

I dag ser Christina och Erik ganska ljust på framtiden.

De tycker att de ligger på en stadig linje där de vet hur stora utgifterna blir varje månad och rättar livet efter det.

– Förr visste vi inte så noga hur mycket utgifter vi skulle få varje månad, det känns som en frihet nu när vi har kontroll över ekonomin igen, tycker Christina.

Fotnot:

Christina och Erik heter egentligen någonting annat.

Skuldsanering vad är det och hur går det till?

Här får du hjälp:

Elin Johnsson (sondag@aftonbladet.se)