Drottningen: ”Vi är överlyckliga”

Publicerad 2015-06-15

Prinsessan Madeleine har fått en son

Madeleine och Chris O'Neill har fått sitt andra barn – och prinsessan Leonore har blivit storasyster.

Strax före klockan 18 anlände kungen och drottningen till Danderyds sjukhus.

– Vi är överlyckliga, säger drottning Silvia till Aftonbladet.

Prinsessan Madeleine nedkom med en son klockan 13.45 på måndagseftermiddagen, meddelade riksmarskalken Svante Lindqvist i en kommuniké på måndagen.

– Hon har fött på Danderyds sjukhus, säger hovets presschef Margareta Thorgren till Aftonbladet.

Pojken väger 3080 gram, är 49 centimeter lång och har mellanblont hår.

– Han är helt normal i längd och vikt för den graviditetsveckan som prinsessan var i. De spekulerade i att hakan var lik pappan men barn är svåra att bedöma när de är så nyfödda. Det får gå någon dag så ser man bättre, säger chefsbarnmorskan Anna Ståhl.

Drottningen: "Vi är överlyckliga"

Strax före klockan 18 anlände kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia till Danderyds sjukhus för att träffa den nyfödde prinsen.

– Vi är överlyckliga, säger drottning Silvia till Aftonbladet.

När fick ni veta?

– Han föddes 13.45. Två minuter efter, säger drottningen innan hon hastar in på sjukhuset.

Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson säger att hon tror någon – utom föräldrarna själva – är gladare över nytillskottet än Silvia.

– Hon är extremt barnkär, säger Jenny Alexandersson.

Ska hålla presskonferens

Att prinsessan Madeleine skulle föda på Danderyds sjukhus var bestämt sedan flera månader tillbaka. Det berättade Anna Ståhl vid presskonferensen.

– Prinsessan tog kontakt för några månader sen, säger hon.

När prinsessan Leonore föddes berättade fadern Chris O'Neill stolt om förlossningen och visade stolt upp sin arm med den då nyfödda dotterns fotavtryck – och berättade att hon liknade sin mor.

Chris O'Neill deltog inte vid dagens presskonferens. Men han var med vid födseln och var den som klippte navelsträngen.

– Så stort att föda ett barn, lika stort varje gång. Både prinsessan och Chris O'Neill är glada och tacksamma och naturligtvis är det mycket glädjetårar inblandade, säger Margareta Thorgren.

Enligt Margareta Thorgren förväntas Chris O'Neill ta den första bilden på den nye prinsen. Familjen väntas dela med sig av bilden ikväll.

Var med på bröllopet i helgen

Statsminister Stefan Löfven (S) var snabb med att skicka en grattishälsning.

– I dag vill jag framföra mina varmaste gratulationer till Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill som har blivit föräldrar igen. Vi gläds med föräldrarna och med storasyster Leonore, säger han i ett pressmeddelande från statsrådsberedningen.

Den senaste tiden har varit hektisk för prinsessan Madeleine.

Den 10 juni firade hon sin 33:e födelsedag och i helgen sågs hon senast offentligt då hon tillsammans med resten av familjen var på plats under bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia i Stockholm.

– Jag blir sjukt imponerad av den här kraften hon har, att orka festa två dagar i rad när det är så nära födseln, säger Jenny Alexandersson.

Blir nummer sex i successionsordningen

Den nyfödde prinsen blir nummer sex i successionsordningen efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip, mamma Madeleine och storasyster Leonore.

Imorgon tisdag kommer det att skjutas salut – 21 skott – för den nye prinsen.