Våldsamma sammandrabbningar på Västbanken

Uppdaterad 2015-10-06 | Publicerad 2015-10-05

Spänningen har ökat sedan lördagens knivdåd i Jerusalem.

Israelisk militär sköt ihjäl en 18-årig palestinsk man under våldsamma upplopp på Västbanken under söndagskvällen.

Ett 70-tal palestinier skadades under sammandrabbningar, uppger Röda korset.

Följ ämnen
Israel

Söndagen präglades av oroligheter på Västbanken och i Jerusalem, skriver Reuters.

Terrororganisationen Islamiska jihad tog på sig ansvar för lördagens dåd då en palestinsk man knivhögg två män till döds och skadade en kvinna och ett spädbarn i Gamla staden i Jerusalem.

Attentatsmannen sköts senare till döds av israelisk militär. Bara timmar senare knivhöggs en israelisk tonåring av en palestinier – som också sköts ihjäl av militären, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Våldsamma sammandrabbningar

Enligt Reuters och den israeliska tidningen Jerusalem Post ledde söndagen till nya våldsamheter.

Jerusalem Post skriver att mellan 100 och 200 personer ska ha kastat stenar och molotov cocktails under sammandrabbningar med israelisk militär i staden Tulkarm på Västbanken.

En 18-årig palestinsk man sköts ihjäl av israelisk militär i samband med upploppet, skriver Reuters och hänvisar till sjukhuskällor.

Enligt Röda korset skadades 77 palestinier.

Netanyahu presenterade åtgärder

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppgav enligt nyhetsbyrån AFP att de pågående våldsamheterna är en ”kamp in i döden mot palestinsk terror” och presenterade flera åtgärder. Bland annat ska man skyndsamt riva misstänkta terroristers bostäder och förstärka säkerhetsstyrkorna. Som ett led i åtgärderna förbjöds även palestinska medborgare, som inte bor i området, att komma in i Gamla staden i Jerusalem på grund av oroligheterna.

Flygattacker efter raketskjutning

Under natten mot måndagen attackerade israeliska flygvapnet fyra mål i Gaza. Målen ska enligt en tweet från israeliska militären, IDF, ha haft kopplingar till terrorstämplade Hamas. En av attackerna ska ha varit riktad mot ett träningsläger som använts av Hamas militära gren.

Flygattacken kom efter att Hamas skjutit två raketer mot Israel från Gaza på söndagen.

Tweet av
idfelite