UD varnar svenskar i Bryssel

Uppdaterad 2015-11-23 | Publicerad 2015-11-21

Tusentals svenskar bor i Bryssel.

Nu uppmanas de undvika större folksamlingar och noga följa myndigheternas rekommendationer.

Men:

– Vi har ingen avrådan från att man ska resa dit, säger Miriam Mannbro på svenska UD:s pressjtänst.

Det är svårt att veta exakt eftersom många jobbpendlar till Bryssel eller är där på semester, men svenska utrikesdepartementet, UD, gör en grov uppskattning om att ungefär 5 000 till 6 000 svenskar bor i staden och runt 8 000 totalt i Belgien.

Uppmanas undvika folksamlingar

Under natten höjdes terrorhotnivån i huvudstaden från en trea till en fyra på den fyragradiga skalan och Belgiens nationella kriscentrum Ocam varnar i ett uttalande för ett "allvarligt och nära förestående hot" i Bryssel.

Med anledning av det har UD uppdaterat sin reseinformation för Belgien och uppmanar svenskar att noga följa ”råd och rekommendationer från lokala myndigheter”.

Allmänheten uppmanas undvika större folksamlingar i Brysselregionen, som exempelvis stora evenemang, tågstationer och flygplatser.

– Men även att underlätta och respektera säkerhetskontroller. Man påverkas också av att tunnelbanan är stängd och närvaron av polis och militär ökas, säger Miriam Mannbro på UD press.

Ingen reseavrådan

Hon tillägger:

– Deras rekommendationer kan förändras, därför är det viktigt att följa dem. Vi uppdaterar vår reseinformation, men för att undvika fördröjningar är det bra att de på plats följer lokala myndigheter.

Det allvarliga läget till trots avråder UD inte svenskar från att resa till Bryssel.

– Det görs utifrån olika säkerhetsbedömningar. Vi har avrådan till en rad olika länder, men det är en samlad bild av säkerhetssituationen, exempelvis naturkatastrofer eller krigsliknande situationer, säger Miriam Mannbro.

Nyhetsbyrån TT har pratat med Helena Zimmerdahl, som är pressråd vid den svenska EU-representationen i Bryssel.

 – Det märks att det är mycket större närvaro av polis och militär med automatvapen, vilket man inte är van vid som svensk, säger hon.

UD fortsätter att följa utvecklingen i Belgien och framför allt då Bryssel.

– Vi har självklart ett nära samarbete med olika myndigheter på lokal nivå och nationellt. Vi har olika nätverk för det, säger Miriam Mannbro.