Här är företagen som tjänat mest på asylboenden

Publicerad 2015-11-04

Privata aktörer drar in miljoner på boendesituatioen. Aftonbladet har kartlagt företagen som fakturerat mest på asylboenden.  Se hela listan med företagen i botten av artikeln.

851 miljoner kronor.

Så mycket skattepengar har de 30 största företagen fakturerat för tillfälliga asylboenden i år.

Aftonbladets kartläggning av asyljättarna avslöjar miljonvinster, höga vinstmarginaler och stora aktieutdelningar. 

Asylboenden har blivit en miljardindustri i Sverige.

Hittills i år har Migrationsverket betalat ut 1,47 miljarder kronor till privata företag som driver tillfälliga asylboenden – och mer än hälften av dem har gått till de 30 största företagen.

Överlägset mest fakturerar Bert Karlssons Jokarjo som har dragit in tre gånger så mycket som tvåan Tofta snickeri.

Den ökade flyktingströmmen till Sverige har redan gjort att Jokarjo ökat sina intäkter med över 80 miljoner kronor jämfört med i fjol.

– Det har exploderat. Vi räknar med 400 miljoner i omsättning i år och över en miljard under nästa år. Vid årsskiftet kommer vi ha runt 60 boenden, säger Bert Karlsson, vd för Jokarjo.

Ökat med 20 000 procent

Den snabba utvecklingen har nu fått den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley att vilja investera.

Men Bert Karlsson och hans barn som äger Jokarjo är långt ifrån de enda som vuxit i rekordfart.

Nykomlingen Stimulans Invest som sedan i april i år driver asylboenden i Furs gamla sjukhus i Karlskrona har redan ökat sin omsättning med 20 000 procent sedan förra året.

Från 84 000 till 16,8 miljoner kronor.

– Jag skulle absolut inte vilja påstå att asylbranschen är mer lukrativ än andra branscher. Det är stora omkostnader, säger ägaren Lucas Söderholm.

Varannan krona går till vinst

Men Aftonbladets kartläggning visar att asylbranschen är minst sagt lönsam. Hälften av de 30 företagen har en vinstmarginal på över 20 procent, i ett antal fall ligger den så högt som runt 50 procent.

Det betyder att varannan krona går till vinst.

Radan Fastigheter omsatte drygt 20 miljoner kronor förra året och hade en vinstmarginal på 36 procent.

– Det kan vara höga marginaler. Men samtidigt skriver Migrationsverket bara korta avtal vilket innebär en stor risk för oss, säger ägaren Jahangir Hejazi.

Sportbaren Arena i Halmstad bytte hotellbranschen mot den lukrativa asylbranschen. Förra året omsatte företaget drygt 30 miljoner – och hade en vinstmarginal på över 40 procent.

Kraftig ökad efterfrågan

Samtidigt har asylboendet Hotell Arena i Halmstad flera gånger fått hård kritik för missförhållanden och i våras anmärkte kommunens inspektörer på mögel i rummen – något som företaget menade berodde på att de boendes dåliga städning.

Att jämföra vinst- och rörelsemarginaler kan vara vanskligt och generellt sett har fastighetsbranschen relativt höga rörelsemarginaler.

Men siffrorna får ändå experterna att höja på ögonbrynen.

– Det är definitivt höga rörelsemarginaler och högre än många andra branscher i välfärdssektorn. Men jag är inte förvånad. Flyktingvågen de senaste åren har inneburit en kraftigt ökad efterfrågan som har lett till kapacitetsbrist, säger Johan Eklund, professor i nationalekonomi och vd för Entreprenörskapsforum.

Extra utdelning

För flera ägare har asylboendena inneburit miljoner i aktieutdelnining.

Aftonbladets kartläggning visar att tolv av de 30 företagen har beslutat om det under det senaste året.

Ägarna för Nordic Humanitarian beslutade om en extra utdelning på 11,6 miljoner kronor i början av oktober.

– Vi har inventerat och såg att vi hade råd att dela ut pengar till ägarbolagen, så att vi kunde fortsätta investera i att skapa boenden. De här pengarna har inte gått till några privatpersoner, säger företagets ordförande.

Följ oss på Facebook

Här är de 30 största företagen

Så mycket har de fakturerat i vinstmarginal i omsättning Klicka på bilderna för mer information

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige

Följ ämnen i artikeln