Orkanen Joaquin tilltar i styrka

Uppdaterad 2015-10-05 | Publicerad 2015-10-01

Orkanen Joaquin tilltar i styrka och är på väg mot USA via Bahamas.

Tidigt på torsdagen uppgraderades den till en kategori tre-orkan samtidigt som staten Virginia utlyste undantagstillstånd på grund av ett kraftigt regnoväder.

– Regnet kan leda till översvämningar, strömavbrott och utgör ett allvarligt hot mot liv och byggnader, säger Virginias guvernör Terry McAuliffe.

Med vindbyar på 47 meter per sekund har orkanen Joaquin potential att orsaka stor förödelse.

Det senaste dygnet har orkanen vuxit sig allt starkare och under torsdagsmorgonen, svensk tid, hade den uppgraderats till en kategori tre-orkan i en femgradig skala, enligt USA:s orkancenter.

Slår först till mot Bahamas

Under torsdagseftermiddagen, lokal tid, drar Joaquin enligt prognosen in över Bahamas. Enligt den lokala dagstidningen The Tribune har den bahamanska försvarsmyndigheten ställt in utresor från det västindiska öriket och på flera öar hålls skolor stängda i väntan på orkanens ankomst.

Prognosen gör gällande att Joaquin sedan fortsätter vidare mot det amerikanska fastlandet – där man följer utvecklingen noggrant.

Undantagstillstånd på USA:s östkust

I Virginia, på landets östkust, har guvernören Terry McAuliffe nu utlyst undantagstillstånd. Orkanen drabbar preliminärt staten först i helgen, enligt NBC, men redan under torsdagen och fredagen väntas 25 centimeter regn falla.

– Jag kan inte nog betona vikten av att invånarna i Virginia fokuerar på de skyfall som kommer under torsdagen och fredagen i god tid före orkanen Joaquin. Prognosen på uppemot 25 centimeter regn i områden runtom i Virginia kan resultera i översvämningar, strömavbrott och det utgör ett allvarligt hot mot liv och byggnader, säger McAuliffe enligt NBC.

President Barack Obama har uppdaterats om den senaste utvecklingen av Joaquins framfart, uppgav Vita husets talesperson Josh Earnest under onsdagen.

– Federala krismyndigheter är beredda att hjälpa stater och samhällen om det behövs och efterfrågas, säger Earnest enligt USA Today.

Följ ämnen i artikeln