Starka reaktioner efter film på valjakt

Publicerad 2015-07-25

En ny video som sägs visa jakten på grindvalar på Färöarna väcker starka reaktioner.

I samband med årets jakt greps sju djurrättsaktivister.

Att jaga grindvalar är en gammal tradition på Färöarna. Jakten är minst sagt blodig och har fått kritik från djurrättsaktivister. Organisationen Sea Shepherd har nu publicerat en video från en jakt som sägs ha pågått under torsdagen.

Färgar vattnet rött

I videon ses flera mindre båtar jaga valarna in mot en strand. Väl vid stranden springer flera personer ut i vattnet och dödar valarna. Blodet från djuren färgar vattnet rött.

Sea Shepherd, som ofta beskrivs som en militant organisation, ska ha försökt stoppa jakten.

Paul Watson, organisationens grundare, skriver på Facebook om färingarnas jakt:

"De visar upp sitt patetiska arv genom att slakta de vänaste av kännande havsvarelser, och drar samtidigt skam över hela mänskligheten med sin arroganta uppvisning av urskillningslöst våld."

Enligt organisationen dödades 250 valar vid torsdagens jakt.

Anklagar regeringen

Färöarna har ett stort mått av självstyre och står utanför EU. Sea Shepherd anser ändå att jakten är ett brott mot EU-lagstiftning och håller den danska regeringen delansvarig. Enligt organisationen deltog fartyg från det danska försvaret vid årets jakt.

Sea Shepherd har den senaste tiden mejlat alla de danska parlamentsledamöterna, skriver BT.

Ib Poulsen från Dansk Folkeparti skriver så här i ett svar enligt tidningen:

"Låt det färöiska folket leva sitt eget liv, och låt oss respektera deras kultur. Det kanske är svårt för någon som är van vid att hämta sin mat i kyldisken."

"Fångsten är hållbar"

Kaj Leo Holm Johannesen, premiärminister på Färöarna, skriver så här i ett mejl till Aftonbladet:

"Valfångsten på Färöarna sker i enlighet med internationell lag, och grindvalar finns i riklig mängd i Nordöstatlanten. Fångsten på Färöarna är hållbar och fullständigt reglerad, med fokus på djurens välbefinnande. Att använda grindvalar för föda är en naturlig del av det färiska sättet att leva och köttet och späcket är en betydelsefull tillgång för de färiska hushållen."

Sju personer från Sea Shepherd greps under årets valjakt, uppger BT. Förra året greps fjorton personer.

Följ ämnen i artikeln